Souhrn událostí uplynulých dní – 29. 9.2010

V potravinářství brali nejvíce lihovarníci, nejméně rybný sektor

Nejlépe placeným odvětvím v potravinářství byla v prvním pololetí destilace a míchání lihovin s průměrnou mzdou 35.184 korun. Naopak nejméně brali zaměstnanci v podnicích zpracovávajících ryby, korýše a měkkýše, kde byl průměr 10.413 korun. Uvedl to server Týden.cz s odkazem na časopis Potravinář. Ve srovnání s prvním pololetím minulého roku největší procentní nárůst zaznamenalo odvětví výroby průmyslových krmiv pro hospodářská zvířata, výroby mlýnských výrobků a výroby koření a aromatických výtažků. Nejvíce si naopak pohoršili zaměstnanci ve zpracování a konzervování ryb a výrobě olejů.

EU se neshodla na schvalování GMO, hrozí jí sankce WTO

Ministři zemědělství Evropské unie se dnes v Bruselu neshodli na povolování geneticky modifikovaných plodin (GMO). Novináře o tom informovalo belgické předsednictví EU. Evropská komise navrhuje, aby jednotlivé země rozhodovaly o případném pěstování GMO samy, řada z nich ale chce, aby k tomu dala souhlas celá unie. Kvůli evropské blokádě GMO hrozí unii sankce od Světové obchodní organizace. Současný systém schvalování GMO, který funguje již 12 let, nevyhovuje situaci, kdy se na trhu objevuje čím dál více geneticky upravených plodin.

Šéf svazu pivovarů: Výroba piva letos klesne o 12 procent

Výroba tuzemských pivovarů letos klesne zhruba o 12 procent, odhaduje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. To by znamenalo dvojnásobné zrychlení poklesu proti loňskému roku, kdy se produkce odvětví snížila o šest procent. Podle Veselého vývoj poptávky po pivu nepříznivě ovlivňuje zejména jeho lednové zdražení v důsledku růstu spotřební daně, pivovarníky dlouhodobě poškozuje také ekonomická krize. Průmyslové pivovary v Česku měly za letošních prvních šest měsíců výstav 7,346 milionu hektolitrů.

20 největších světových mlékárenských producentů

V čele stojí stále švýcarská společnost Nestlé, ale do druhé desítky se protlačily východoasijské firmy. Podle agentury Rabobank International´s zůstává na první pozici v obratu čerstvých mléčných výrobků švýcarská mlékárenská multinacionální společnost Nestlé, ale do popředí se derou východoasijské a jihoamerické společnosti, které zatím mají význam především ve vlastních regionech, kde se rozvíjí infrastruktura a kde dochází k výraznému růstu z dosud velmi nízké spotřeby. Dynamický růst nezastavila ani aféra s melaminem v Číně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info