Vyzkoušeli jsme za vás: Kvalitní biomaso až do domu

Toužíte po pořádném steaku z kvalitního hovězího? A co kdyby to bylo biohovězí? A teď si ještě představte, že vám jej někdo přiveze. Vy si jen vyberete druh a množství. Pokud se vám právě rozsvítily oči, čtěte dále.

V těchto dnech se rozjíždí slibný projekt společnosti ecoproduct s.r.o. na webových stránkách http://www.kvalitabio.cz/. Tam je možné si objednat biohovězí a biojehněčí maso se závozem až domů. Služba je zatím standardně dostupná pouze pro Prahu a okolí, nicméně pokud si objednáte větší množství, je možné se domluvit na závoz i jinam. V plánu závozů jsou i další větší města v Ćechách a na Moravě. Maso si můžete samozřejmě vyzvednout i na ekofarmě v Jelcových Lhotkách nedaleko Pelhřimova.

Produkty, které v e-shopu naleznete, pochází buď z domovské ekofarmy nebo z dalších biofarem na Vysočině, kde se podle slov majitelů „snoubí moderní způsob šetrného hospodaření, založený na tisícileté zkušenosti s přátelským vztahem k životnímu prostředí, a kde pesticidy a geneticky modifikované organismy nahrazuje zdravý rozum a citlivé srdce.“ Hezky řečeno, že?

Celý systém je unikátní v tom, že ecoproduct dohlíží na vše: nákup dobytka, chov, porážku i distribuci.

Službu jsme samozřejmě za vás hned pod utajením vyzkoušeli a tady je naše čerstvě nabytá zkušenost:

Výběr:

Vybírat můžete zatím ze dvou druhů mas: hovězí a jehněčí. Od hovězího masa je v nabídce 9 položek od kostí na polévku přes plec až po delikátní svíčkovou. Můžete si objednat i cenově zvýhodněný 5 nebo 10 kilový balíček namixovaný z hovězího masa předního a zadního.

U jehněčího si můžete vybrat, zda budete chtít celé jehně nebo jen půlku. Informace o původu masa jsou až akademicky přesné. Samozřejmostí jsou certifikáty, které jsou vystaveny na internetu (kopii jsem dostala dokonce i se závozem). Hovězí maso pochází z mladých býčků kulinárně vysoce ceněného masného plemene Gasconne.

Objednávka a ceny

Schéma objednávky se neliší od jiných nákupů na internetu. Při objednávce nad 1250,- Kč neplatíte dopravné, v opačném případě zaplatíte o 200,- Kč navíc. Ceny nejsou nikterak vysoké ba právě naopak. Při porovnání s naší databází cen biopotravin v maloobchodních řetězcích zjistíte, že ceny na

ecoproduct zajišťuje sám.

Závoz

Na stránkách se také dozvíte, na který den je závoz plánován a do kdy je potřeba si maso objednat. E-mailem dorazí potvrzení objednávky a telefonicky se domluvíte na čase předání. Maso po porážce minimálně týden zraje a doručeno vám bude ve vakuovém balení.

A jak nám chutnalo?

Po doručení jsem samozřejmě neodolala a hned ten den jsem ochutnala. Vlastně ani nevím, jak mám připravený steak (rumpsteak) pořádně popsat. Maso bylo nepopsatelně dobré. Mým čistě subjektivním názorem je, že na mase se biokvalita pozná nejvíce. Maso bylo šťavnaté, pevné a přitom křehké, chuťově vynikalo nad ostatními steaky, které jsem kdy z konvenčního i biomasa připravila. Druhý den jsem uvařila poctivý domácí hovězí vývar (kosti na polévku) pro duši a říkala jsem si, že jsem objevila další obchod, kam se budu ráda vracet.

Zeptali jsme se za vás:

Mnoho lidí, kteří kupují biomaso, tak činí z pocitu, že porážené zvíře netrpí. Jak se poráží maso tady?

Pan Vacke, jednatel společnosti ecoprodukt vysvětluje: „Společnost ecoproduct provádí porážku a bourání skotu na dvou místech – na jatkách školního statku Humpolec, které jsme si pro tento účel nechali certifikovat a na biojatkách v Sasově u Jihlavy. Od konvenčního způsobu se porážka zvířat z ekochovu liší zejména maximálně humánním a citlivým přístupem ke zvířatům a zvýšenými nároky na hygienu celého procesu. Zvířata se před porážkou nejprve nechávají uklidnit ve tmě, aby se snížila hladina vyplavených stresoidů v krvi. Ze stejného důvodu se kusy porážejí odděleně, ve zvláštním režimu, kdy zvíře nesmí vidět ani slyšet umírat jiné zvíře. Nesmějí se používat žádné donucovací prostředky jako elektrické biče, nebo karabáče. Zvíře při porážce netrpí a není stresováno, což vyhovuje jak našim etickým zásadám, tak se to odráží na kvalitě masa.“

A na co nového se můžeme jako zákazníci těšit?

„V horizontu několika týdnů bychom rádi doplnili sortiment o biokuřecí a lihoviny (slivovici, hruškovici a calvados) pálené z bioovoce. Velmi záhy přibude nabídka bio hovězího z jiných plemen, nabídka dlouhodobě zrajícího masa (až 50 dní) pro labužníky a vyšší gastronomii, a postupně budeme doplňovat další bioprodukty širokého spektra (od výrobků z obilovin po brambory),“ odpovídá Martin Vacke na dotaz na nejbližší plány v nabídce.

E-shop www.kvalitabio.cz je inspirován heslem „Od vidlí po vidličku“. Společnost ecoproduct s.r.o. původně vznikla jako distributor pro domovskou ekofarmu v Jelcových Lhotkách a několik dalších ekofarem v okolí. Podle slov majitelů se ale nebrání prodeji i dalších biopotravin od jiných výrobců a producentů. Martin Vacke ze společnosti ecoproduct shrnuje: „Konceptem dovozu biopotravin až do domu a za příznivou cenu se snažíme konkurovat velkým distribučním řetězcům a zároveň jsme, díky velikosti firmy, schopni reagovat na přání zákazníka a vyjít mu vstříc.“ A já dodávám: To je přesně to, oč v dnešní době běží. Často slýchám od firem, které se snaží prorazit na trhu s biopotravinami, že vedle velkých nadnárodních řetězců nemají šanci. Tady je ale krásný příklad, jak využít díry na trhu a postavit na ní smysluplné podnikání, které má hlavu a patu.

Vybrané produkty a jejich ceny na e-shopu http://www.kvalitabio.cz (září 2010):

Bio hovězí kosti na polévku ... 120,- Kč/kg

Bio hovězí přední bez kosti ... 219,- Kč/kg

Bio hovězí rump steak ... 330,- Kč/kg

Bio hovězí roštěná ... 350,- Kč/kg

Bio hovězí svíčková ... 770,- Kč/kg

Bio hovězí balíček mix 5 kg (2,5 kg přední, 2,5 kg zadní) ... 1.250,-/5 kg

Bio hovězí balíček mix 10 kg (3 kg přední, 3 kg zadní, 4 kg maso s kostí) ... 1.980,-/10 kg

Druh zvířete: mladý býk; plemeno: Gasconne; země původu: Česká republika

Bio jehně celé nebo půlka ... 220,- Kč/kg

Kontakt:

ecoproduct s.r.o., Jelcovy Lhotky 5, Pelhřimov 39301

Mobil: +420 776 711 219, +420 728 319 949

Email: info@kvalitabio.cz

Web: http://www.kvalitabio.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info