HN: Stát chce zpřísnit kolkování lahví, malí výrobci nesouhlasí

Ministerstvo financí zvažuje zavedení nového systému kolkování lahví s alkoholem, který má zamezit daňovým únikům za stovky milionů korun. Podle informací Hospodářských novin (HN) by výrobce dostal kolek až ve chvíli, kdy z láhve zaplatí daň nebo se státu zaručí za její zaplacení. Malí výrobci s návrhem nesouhlasí.

"O novém systému vydávání kolků nyní vedeme diskusi. Zabýváme se dopady v praxi a dalšími podrobnostmi," řekl HN vrchní ředitel daňové politiky ministerstva financí Martin Jareš. Podobný systém, který ministerstvo zvažuje zavést pro alkohol, je zaveden u cigaret. Kolek u nich funguje nejen jako odznak legální výroby, ale zároveň jako potvrzení o zaplacené dani.

V současnosti mají likérky na úhradu spotřební daně 50 dnů. Pokud nezaplatí, pak se do prodeje dostanou okolkované nezdaněné lahve. Stát na spotřební dani ročně vybere zhruba sedm miliard korun, přičemž černý trh podle odhadů tvoří až 15 procent.

"Stát tak bude mít jistotu, že daň bude zaplacena a úřadům to výrazně usnadní kontrolu," řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták

Výrobci mohou za zaplacení daně ručit majetkem nebo prostřednictvím banky. Někteří se ale obávají, že by záruku nezískali a museli by tak zaplatit o 50 dní dříve než dosud.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info