Piva se u nás již druhý rok produkuje stále méně

Výroba tuzemských pivovarů letos klesne zhruba o 12 procent, odhaduje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

To by znamenalo dvojnásobné zrychlení poklesu proti loňskému roku, kdy se produkce odvětví snížila o šest procent.

»První pololetí zaznamenalo celkový pokles poptávky po pivu, což přičítáme především dramatickému růstu spotřební daně u piva. Situaci nepochybně ovlivnila i přetrvávající ekonomická krize,« řekl k tomu Veselý.

Průmyslové pivovary v České republice měly za letošních prvních šest měsíců výstav 7,346 milionu hektolitrů. Údaj nezahrnuje produkci Budějovického Budvaru, který je čtvrtým největším výrobcem piva v zemi a svazu výsledky dosud nedodal, a několika dalších malých pivovarů, jejichž podíl na celkové produkci odvětví je však zanedbatelný. Loňský výstav Budvaru činil 1,2 milionu hektolitrů.

V tuzemsku se do konce června vypilo 6,2 milionu hektolitrů pěnivého moku, na vývoz směřovalo 1,136 milionu hektolitrů piva. Nejvíce se u nás prodává stále výčepní pivo, jehož podíl činí 57 procent, upevňuje se pozice ležáků, které už tvoří 37 procent celkové spotřeby piva v ČR. Nadále také roste poptávka po nealkoholickém pivu, jehož podíl se již blíží čtyřem procentům.

Pokles poptávky po pivu se podle Veselého netýká všech pivovarů. Najdou se výjimky, které svou produkci naopak zvýšily. Osmiprocentní nárůst výstavu hlásí za první pololetí například přerovský pivovar Zubr.

Ekonomická krize zasáhla české pivovarství již loni. Tuzemské pivovary v jejím důsledku loni vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008. Výrazněji klesl vývoz. Ten se snížil o více než desetinu; vývoz tak meziročně klesl poprvé v historii České republiky. Produkce výčepních piv pro český trh se loni snížila o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.

Sladu se vyrobilo víc, vývoz však klesl

České sladovny v letošním prvním pololetí sice zvýšily výrobu meziročně téměř o 17 procent na 232 955 tun sladu. Podle sdělení Veselého však jeho vývoz poklesl o víc než osm procent.

Slad je tradiční domácí exportní komoditou. Do zahraničí směřuje až polovina roční produkce. Vyvezeno bylo 121 951 tun, tedy o 8,2 procenta méně než v loňském prvním pololetí. Nejvíce této suroviny se tradičně vozí do Polska, tam letos do konce června směřovalo 60 000 tun sladu. Němečtí pivovarníci si ho koupili necelých 17 000 tun. Důležitým tradičním dovozcem je Velká Británie. Ta si ho od nás dovezla v první polovině roku 13 000 tun. Český slad se kromě evropských zemí vyváží také do Japonska, na Kubu, do Vietnamu nebo do Panamy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info