Souhrn událostí uplynulých dní – 1. – 3. 10. 2010

Česko si stojí za tradičním pomazánkovým máslem

Evropská komise rozhodla, že podá na Česko žalobu kvůli používání označení „pomazánkové máslo“. Spor mezi Českou republikou a Evropskou unií o toto označení trvá už pět let. Několik desítek let ale trvá tradice používání tohoto názvu domácí pochoutky, jejíž obliba u nás navíc stále roste. Česká republika podporuje výrobu tradičních výrobků, a proto i nadále považuje za oprávněné používat pro tradiční mléčný výrobek tradiční označení. Již více než pět let trvá spor s EU. Podle bruselských norem by totiž označení „máslo“ měly používat jen výrobky s podílem mléčného tuku větším než 39 procent.

Každý hektar půdy má mít jasného majitele, chce se zasadit ministr Fuksa

Současný stav vypořádání restitučních nároků blokuje nakládání s pozemky, na které byl vznesen restituční nárok, a tudíž znemožňuje oprávněným osobám nakládat s jejich majetkem. Blokuje ale také pozemkové úpravy nebo protipovodňová opatření a celkový rozvoj obcí. Všechny uvedené skutečnosti dělají z dotažení restitucí jasnou prioritu ministra zemědělství Ivana Fuksy. „Naprostá většina restitučních nároků už je vyřešena, ale i ten zbývající zlomek nedořešených restitucí je samozřejmě pro příslušné oprávněné osoby nesmírně palčivý.

Rusko asi prodlouží zákaz vývozu obilí do července 2011

Rusko zřejmě prodlouží zákaz vývozu obilí do července příštího roku. Uvedl to dnes první místopředseda ruské vlády Viktor Zubkov. Jeho slova jsou ale v kontrastu s tvrzením prezidenta Dmitrije Medveděva, podle nějž může Rusko zákaz exportu stáhnout, až budou k dispozici čísla o sklizni. Obnova vývozu není uskutečnitelná, řekl Zubkov agentuře RIA Novosti. Země zastavila vývoz obilí v srpnu letošního roku, protože léto s nejvyššími teplotami v ruských záznamech přineslo sucha a nebývale rozsáhlé požáry. Letošní sklizeň podle Zubkova nepřekročí 66 milionů tun obilí.

Index cen potravin FAO nejvyšší za dva roky, další růst se nečeká

Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) vzrostl v září na nejvyšší úroveň od srpna 2008. Organizace však v pátek uvedla, že letos už žádný významnější nárůst cen neočekává. Index, který měří ceny obilovin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl minulý měsíc na 188,2 bodu ze srpnových 176,9 bodu. K růstu na nejvyšší úrovně od předloňské světové potravinové krize přispěly nejvíce obiloviny a cukr. FAO však poznamenala, že ceny pšenice a kukuřice již z nedávných maxim klesly, a v říjnu je tak možné čekat korekce cenového růstu posledních čtyř měsíců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info