Úroda jablek je dobrá, moštárny opět fungují

Na Klatovsku opět teče mošt proudem. Desítky lidí z širokého okolí vyhledávají o víkendech moštárny, aby si z jablek nechali vymoštovat pravý jablečný mošt.

Zahrádkáři, kteří moštárny v regionu provozují, tak mají celý podzim hodně práce s uspokojením všech zájemců. Tradiční moštování ovoce je například pro místní organizaci Českého svazu zahrádkářů ve Švihově největší aktivitou. Zahrádkáři tam mají vlastní, moderně zařízenou moštárnu, která je v těchto měsících hojně navštěvována.

Musí se dostat na každého

„Máme otevřeno každou sobotu od 7 do 12 hodin. Zájem je ale tak veliký, že domů odcházíme tak ve tři hodiny odpoledne,“ říká předsedkyně organizace Miroslava Berková. Zahrádkáři totiž chtějí odbavit všechny zájemce, jelikož zisk z moštování je hlavním finančním příjmem této organizace. „Úroda ovoce na Švihovsku byla v letošním roce slušná a to se odrazilo i na zvýšeném zájmu lidí moštovat ovoce

První letošní moštování nebylo žádný zázrak, minulý týden jsme odmoštovali například 2400 kg jablek a o uplynulém víkendu jsme zpracovali dokonce 3000 kilogramů, což je velmi pěkné. Výtěžnost z 1 kilogramu jablek je v průměru 60 % šťávy. Za vymoštování 1 kg jablek zájemci z řad veřejnosti zaplatí 3 koruny, členové organizace mají slevu. Jeden litr moštu tak vyjde na zhruba pět korun a to se všemi vitamíny,“ vypočítává Berková.

Jak na to?

„Postup výroby moštu je jednoduchý. Jablka se roztřídí, nasypou do myčky. Stroj je sám umyje, rozdrtí a naši členové pomocí zařízení vylisují šťávu, kterou si lidé sami hned stáčejí do donesených nádob. Odpad zůstává v moštárně a dostávají ho od nás švihovští myslivci pro zvěř do lesa,“ pokračuje další z pracovníků švihovské moštárny Emanuel Štych. „Abychom zajistili provoz moštárny, vystřídá se nás zde zhruba deset členů výboru naší organizace,“ dodala předsedkyně.

Zahrádkáři se nezastaví ani v Plánici, kde moštárnu naleznete v bývalém zámku. Tam je veškeré zařízení potřebné pro moštování ovoce. Otevřeno je každou sobotu od 13 hodin a i zde provoz celého zařízení zajišťují členové organizace. „Na jednu službu v moštárně potřebujeme šest lidí. Jablka musíme ručně nejprve umýt, pak se rozdrtí a pomocí lisu se vytlačuje šťáva do nádob. Lidé prostě díky moštování mají chutný nápoj bez chemikálií,“ popisuje provoz předseda plánických zahrádkářů Jindřich Orna. Ten dodává, že vymoštovat se dá téměř všechno ovoce, a to třeba hrušky, hroznové víno a další.

Každou sobotu kilogram za korunu

Moštovat ovoce můžete letos i ve Velharticích, kde se moštování věnuje i Milan Dražka. „Mám lis a drtičku, a tak není problém domluvit se a vymoštovat ovoce u nás. Za jeden kilogram jablek účtujeme 3,50 korun,“ dodal. Také Český zahrádkářský svaz ve Strážově zahájil v letošním roce moštování ovoce ve své moštárně ve zdravotním středisku. „Moštovat se bude dle zájmu veřejnosti každou sobotu. Cena za moštování je pro veřejnost jedna koruna za kilogram jablek, člen zahrádkářského svazu zaplatí padesát haléřů za jeden kilogram,“ doplnila informace Alena Preslová ze zahrádkářské organizace Strážov.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info