Mlezivo ohřívat na 60 °C

Jako ideální z hlediska redukce choroboplodných zárodků a zachování hladiny imunoglobulinů byl vyhodnocen ohřev mleziva při 60 °C po dobu do 60 minut.

Ohřívání mleziva po dobu 30 nebo 60 minut při teplotě 60 °C redukuje počet baktérií, snižuje koncentraci IgG pouze nepatrně a nemá žádný vliv na jeho viskozitu. To je výsledek aktuálního amerického výzkumu, v jehož rámci vědci ověřovali účinky různých teplot na kvalitu prvního kolostra s koncentrací imunoglobulinů převyšující 50 mg v jednom litru od 30 holštýnských krav. Vzorky kolostra byly zahřívány po dobu 0, 30, 60 nebo 90 minut ve vodní lázni při teplotě 57, 60 nebo 63 °C. Vzorky mleziva byly analyzovány mj. na koncentraci IgG1 a IgG2, viskozitu a přítomnost nejrůznějších choroboplodných zárodků.

Výsledek: Všechny typy ohřevu redukovaly množství baktérií v porovnání s tepelně neošetřenými vzorky mleziva. Teplota vyšší než 60 °C denaturovala IgG1. Obsah IgG2 se naproti tomu nezměnil pokud ohřev při 60 °C trval po dobu 60 minut. Viskozita nebyla v tomto případě také ovlivněna.

Více informací je k dispozici na adrese www.journalofdairyscience.org

Auf 60 °C erhitzen

Dlz primus, 2010, č. 8, s. 20

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info