Mlezivo ohřívat na 60 °C
04.10.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Jako ideální z hlediska redukce choroboplodných zárodků a zachování hladiny imunoglobulinů byl vyhodnocen ohřev mleziva při 60 °C po dobu do 60 minut.
Ohřívání mleziva po dobu 30 nebo 60 minut při teplotě 60 °C redukuje počet baktérií, snižuje koncentraci IgG pouze nepatrně a nemá žádný vliv na jeho viskozitu. To je výsledek aktuálního amerického výzkumu, v jehož rámci vědci ověřovali účinky různých teplot na kvalitu prvního kolostra s koncentrací imunoglobulinů převyšující 50 mg v jednom litru od 30 holštýnských krav. Vzorky kolostra byly zahřívány po dobu 0, 30, 60 nebo 90 minut ve vodní lázni při teplotě 57, 60 nebo 63 °C. Vzorky mleziva byly analyzovány mj. na koncentraci IgG1 a IgG2, viskozitu a přítomnost nejrůznějších choroboplodných zárodků.
Výsledek: Všechny typy ohřevu redukovaly množství baktérií v porovnání s tepelně neošetřenými vzorky mleziva. Teplota vyšší než 60 °C denaturovala IgG1. Obsah IgG2 se naproti tomu nezměnil pokud ohřev při 60 °C trval po dobu 60 minut. Viskozita nebyla v tomto případě také ovlivněna.
Více informací je k dispozici na adrese www.journalofdairyscience.org
Auf 60 °C erhitzen
Dlz primus, 2010, č. 8, s. 20
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



