Globální produkce masa roste

Nejvýznamnější producenti masa podle amerického ministerstva (USDA) v letošním roce vyrobí 238 milionů tun hovězího, vepřového a drůbežího masa. Což podle Dow Jones News odpovídá v porovnání s rokem 2005 9% nárůstu. Díky vzestupu světové populace a stoupající tržní síle dochází k nárůstu poptávky po mase, což platí zejména pro asijské státy. V průběhu následujících 40 let bude nutné globální produkci masa zdvojnásobit, aby bylo možné udržet krok s nárůstem počtu obyvatelstva na planetě, uvedl prezident International Permanent Meat Organization (OPIC) Arturo Llavallol.

Současně došlo k razantní změně struktury obchodu s masem, protože poptávka a produkce v rozvojových zemích významně expandovaly. Nicméně přetrvaly i četné problémy, které stále provázejí obchod s masem. „V Číně a v Brazílii se sice udály fenomenální změny, ale existuje ještě mnoho věcí, které nejsme schopni kontrolovat, jako jsou např. počasí a hygienické poměry, podtrhnul Philips Seng, vedoucí americké odvětvové asociace Meat Export Federation. Také protekcionismus má stejně jako dřív svůj význam.

Rusko hraje stále větší roli

Velkou roli ve světovém obchodu s masem a obilím hraje také Rusko, které se díky stoupající produkci obilovin v jižních oblastech země stává důležitým exportérem obilí. Tento vývoj zesiluje i volatilitu (míra kolísání) cen obilí, protože počasí v pravidelných odstupech ovlivňuje tamní zásoby a tím i světovou nabídku. To se projevilo zejména v letošním roce, kdy suchem sužované Rusko v srpnu zastavilo vývoz obilí a tím ovlivnilo nárůst světových cen.

Rusko díky stoupajícím zásobám vlastního obilí mohlo větší objem vyčlenit k výkrmu hospodářských zvířat, čímž posílilo míru soběstačnosti ve výrobě masa. Do roku 2013 by Rusko mělo z vlastní produkce pokrýt potřebu drůbežího masa a o pět až šest let později také potřebu vepřového masa. Současně zůstane tato země i nadále významným dovozcem masa hovězího.

V rozvojových zemích nastal posun k průmyslové výrobě masa, což zvyšuje celkový objem produkce a její efektivitu. Brazílie by mohla do roku 2013 průmyslově porážet polovinu všech prasat, což je v porovnání s rokem 2004 o 20 % více. V průběhu příštích třech let bude v Číně přibližně 70 % vepřového masa produkováno ve velkých průmyslových podnicích. Kromě toho byl v Rusku, Číně a v Brazílii v posledním období nastoupen trend konsolidace výrobních koncernů. Není to žádná náhoda, že se obnova globálně působícího zpracovatele hovězího masa udála právě v jihoamerickém obchodním bloku Mercosur. V Jižní Americe existuje více možností, jak zvýšit produkci v příslušných regionech.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info