Jan Veleba: nastává mírné oživení prodeje mléka z automatů

Společnost Agri Toko v pondělí 4.října otevřela v největším středočeském městě v Kladně svůj 150. mlékomat v ČR. Mléko do kladenského automatu dováží Farma Hole nacházející se nedaleko Velkých Přílep v okrese Praha - západ. Majitel firmy Oldřich Poláček řekl, že v Praze a Středočeském kraji vlastní čtyři automaty a do jednoho dalšího mléko dováží.

Přímo v Kladně otevřel druhý automat. "Do prvního automatu dovážíme 200 litrů denně a vždy je prázdný. Lidé se zřejmě našeho mléka nebojí," uvedl Poláček.

Pásku při zprovoznění nového automatu na mléko slavnostně přestřihl ministr zemědělství Ivan Fuksa a primátor města Kladna Dan Jiránek . Slavnostního aktu se zúčastnil i prezident AKČR Jan Veleba. Ministr zemědělství Ivan Fuksa řekl, že ministerstvo chce nadále podporovat rozvoj automatů."Budeme vytvářet takové podmínky, aby nestála v cestě především byrokracie," uvedl Fuksa. Podle něj se například v Rakousku v automatech prodají až tři procenta z celkového prodeje mléka. "U nás se zatím jedná o doplňkový prodej. Jsme teprve na začátku," podotkl Fuksa.

Počet automatů na mléko v Česku se nezvyšuje podle původních předpokladů. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby nastal pokles v počtu otevíraných automatů zhruba v únoru, kdy se diskutovalo o kvalitě prodávaného mléka a hlavní hygienik ČR Michael Vít vyjádřil obavy nad zdravotní nezávadností mléka z automatů. Následně se z ekonomických důvodů musely některé mlékomaty zavřít.„Nyní nastává oživení a mlékomaty se začnou otevírat ve větším množství,“ vyjádřil přesvědčení Veleba. Podle majitele firmy prodávající mlékomaty Tomáše Kořínka by jich do konce roku mělo přibýt dalších 50. Firma ovšem není jedinou, která automaty prodává a instaluje...

Kořínek uvedl, že jejich společnost nezavřela ani jeden z vlastních provozovaných mlékomatů. "Naše automaty splňují všechny technologické podmínky hygieniků," uvedl Kořínek.

Společnost podle něj v posledním období otevřela 90 automatů na Slovensku a dalších 70 v Polsku. V ČR by jich do konce letošního roku mělo být 200. V minulosti ovšem avizoval, že by letos mělo být po republice 400 mlékomatů. Jedním z důvodů ve zpoždění podle něj je delší časový úsek pro získání potřebných povolení. "Trvá zhruba tři až šest měsíců, než zařídíme všechna povolení, například od hygienických stanic," uvedl. Na počet 400 automatů by se firma chtěla dostat až v příštím roce.

Pro farmáře Poláčka jsou mlékomaty zaručeným způsobem odbytu mléka od jeho krav.Celkem jich má ve stádě 85 a z toho část mléka jde právě do pěti mlékomatů. Vloni , kdy cena mléka při prodeji mlékárně klesla na 5,50 Kč a náklady naopak stouply na produkci jednoho litru přes 8 korun, zvažoval s manželkou, zda krávy nedá pryč.Nakonec zvolil tuto cestu a denně do mlékomatů jde přes 2000 litrů mléka.Dodal, že investice do jednoho automatu se pohybují kolem 850.000 korun. "Máme spočítáno, že pokud prodáme z jednoho automatu 160 litrů mléka denně, investice se nám vrátí do pěti let," uvedl Poláček. Denně z celkového množství nadojeného mléka 2 tisíce litrů jde do automatů 700 litrů mléka.

Oldřich Poláček v rozhovoru pro magazín AGRObase , vydávaný AKČR mimo jiné řekl, že si velmi váží přítomnosti Jana Veleby na tomto slavnostním aktu, kdy se zprovoznil pátý z jeho mlékomatů.“Přál bych si, aby ustaly třenice mezi zemědělci a táhli jsem všichni za jeden provaz,“řekl Poláček a dodal, že starosti při zemědělské výrobě mají všichni shodné a je potřeba při vyjednávání rovného postavení v EU jednat společně.Jako člen Asociace soukromého zemědělství proto nevidí problém v existenci několika zemědělských organizací,ale podmínkou je společné vystupování a upuštění od různých ataků a vyčítání si minulosti.“Nechápu proč po dvaceti letech od sametové revoluce by si mezi sebou zemědělci měli připomínat komunistickou minulost.Ve straně nebo v SSM bylo mnoho lidí a ne každý musel škodit, takže mysleme na lepší budoucnost a na příznivé podmínky našeho podnikání, o to nám většině lidí v zemědělství jde,“ řekl Poláček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info