Pálenice zažívají krizi, omezují provoz, chybí ovoce

Je to jedna z nejhorších sezón vůbec, říkají majitelé pálenic na jižní Moravě. Špatný rok začal katastrofální neúrodou meruněk. Situaci nezlepšil ani začátek podzimu. Některé pálenice dokonce stojí. ČTK to zjistila v anketě.

"Neděláme vůbec nic, je to nejhorší sezóna za devatenáct let," řekla ČTK majitelka palírny ve Viničných Šumicích na Vyškovsku Marie Stejskalová. Za září letos vyprodukovali pouze sto litrů pálenky.

Ve Viničných Šumicích sezona začíná v srpnu a končí v únoru, případně v březnu. Otevřeno sice bude, provoz ale převážnou část této doby bude zřejmě stát. "Lidé nakládají kvas, švestky nějaké budou," myslí si Stejskalová. Podle ní je situace rozdílná region od regionu. Na Brněnsku a Vyškovsku je ale zřejmě nejhorší. Produkce palírny tak klesla zhruba na desetinu. "Loňský rok byl mírně nadprůměrný, od všeho ovoce bylo trochu, letos není nic," dodala Stejskalová.

Za mizerný označuje letošní rok také majitel Tuřanské pálenice Jiří Vít. Produkce jeho provozu se oproti loňskému roku snížila zhruba na čtvrtinu. Na jih Brna, kde se nachází, lidé vozí kvas ze švestek, jablek či hrušek. "Tady tyto plody jsou, jinak to ale záleží na oblasti," uvedl Vít. Zatímco loni Tuřanská pálenice jela naplno prakticky denně, letos byl provoz omezen. "Pálím podle přání zákazníků, jak oni mají čas, tedy nepravidelně," dodal Vít.

Zhruba třicet procent loňské produkce letos vyrábí Palírna Boskovice. "Ovoce chybí, není skoro nic. Teď trochu začínají jablka," řekl ČTK spolumajitel pálenice Jaromír Malach. Jeho pálenice má dvě výrobní linka. Z nich je v provozu jen jedna, ta menší. "Tato linka je prakticky vykrytá, tu druhou v současné době nepoužíváme vůbec," dodal Malach.

Lepší situace s ovocem je v některých jižních okresech kraje. I zde ale pálenice svůj provoz musely omezit. Například majitel Trstěnické pálenice na Znojemsku Milan Bonk oproti loňskému roku, kdy vyráběl alkohol denně prakticky od rána do večera, letos pracuje pouze dva až tři dny v týdnu. "Loňský rok byl za posledních deset let asi ten nejlepší. Letos je ovoce málo. Meruněk zhruba desetina," uvedl Bonk. Podle něj bude slušná úroda švestek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info