Souhrn událostí uplynulých dní – 5. 10.2010

Jan Veleba: nastává mírné oživení prodeje mléka z automatů

Společnost Agri Toko v pondělí 4.října otevřela v největším středočeském městě v Kladně svůj 150. mlékomat v ČR. Mléko do kladenského automatu dováží Farma Hole nacházející se nedaleko Velkých Přílep v okrese Praha - západ. Majitel firmy Oldřich Poláček řekl, že v Praze a Středočeském kraji vlastní čtyři automaty a do jednoho dalšího mléko dováží. Přímo v Kladně otevřel druhý automat. "Do prvního automatu dovážíme 200 litrů denně a vždy je prázdný. Lidé se zřejmě našeho mléka nebojí," uvedl Poláček.

Globální produkce masa roste

Nejvýznamnější producenti masa podle amerického ministerstva (USDA) v letošním roce vyrobí 238 milionů tun hovězího, vepřového a drůbežího masa. Což podle Dow Jones News odpovídá v porovnání s rokem 2005 9% nárůstu. Díky vzestupu světové populace a stoupající tržní síle dochází k nárůstu poptávky po mase, což platí zejména pro asijské státy. V průběhu následujících 40 let bude nutné globální produkci masa zdvojnásobit, aby bylo možné udržet krok s nárůstem počtu obyvatelstva na planetě, uvedl prezident International Permanent Meat Organization (OPIC) Arturo Llavallol.

Bobři, dobytek a čistička připravili lidi o pitnou vodu, potrestání bude složité

Červencový případ znečištění řeky, kvůli kterému přišly tři obce na Šternbersku o pitnou vodu, má oficiálně prvního viníka. Podle zemědělské inspekce je jím dobytek, který se pásl tam, kde neměl. Další dva "podezřelí", čistička v Moravském Berouně a bobři se svou hrází, na rozsudek ještě stále čekají. Obce odřízlo už v červenci od vody pomyslné "spiknutí", ve kterém si nejdříve bobři postavili hráz na řece Bystřici, která slouží jako zdroj pitné vody. Tím přehradili její tok a řeka si jako náhradní cestu vybrala louku, na které se páslo stádo krav a voda tak byla znečištěna.

Chléb i pečivo dramaticky podraží

Pořádný cenový skok v regálech s pečivem by mohl v příštím roce nemile překvapit nakupující. Zdražila mouka i další suroviny. Devět z deseti pekáren je ve ztrátě kvůli poklesu cen během hospodářské krize už nyní. Ceny mouky, elektřiny a dalších surovin přitom začaly růst závratným tempem. To, že pečivo na pultech ještě nezdražilo, je jen důsledkem tlaku velkých obchodních řetězců na zachování cen.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info