SOS: Balené salámy často obsahují škodlivé přídatné látky

Balené salámy prodávané na tuzemském trhu často obsahují přídatné látky, takzvaná éčka, které mohou škodit zdraví. Vyplývá to z průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů, který bude zveřejněn v říjnovém vydání spotřebitelského časopisu SOS magazín. ČTK to dnes sdělil mluvčí SOS Jan Votočka. Přídatné látky například zlepšují vzhled potravin, prodlužují jejich trvanlivost nebo snižují energetickou hodnotu.

Do průzkumu bylo podle Votočky zahrnuto 23 balených salámů. "Výsledky jsou opravdu alarmující. Zarážející je již skutečnost, že kromě jediného produktu všechny obsahují jednu či více přídatných látek. Většina z nich pak obsahovala právě ty látky, které mohou za určitých podmínek vážně škodit lidskému zdraví," uvedl Votočka.

Šéfredaktor SOS magazínu Petr Týfa upozornil, že většina přídatných látek je neškodných a některé jsou i zdraví prospěšné. "Některá éčka však mohou člověku škodit. Nepříznivé vlivy mohou mít například na alergiky, astmatiky, těhotně ženy či malé děti. Některé z nich se mohou dokonce podílet na vzniku vážnějších onemocnění. Bohužel i řada takovýchto látek, jak náš průzkum prokázal, se v salámech zcela běžně objevuje," podotkl.

Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info