Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 10. 2010

Ceny obilovin na plodinové burze nadále rostou

Ceny obilovin na plodinové burze v Brně nadále rostou. Zvýšení cen je už pouze v jednotkách procent. Nejvíce vzrostla cena žita o 242 korun za tunu a krmného ječmene o 187 korun za tunu. Obě tyto plodiny zdražily o zhruba pět procent. Žito v případě, že si dopravu hradí prodávající, stojí 4476 korun za tunu, krmný ječmen 3488. ČTK to sdělil generální sekretář burzy Karel Zezula. Potravinářské pšenice v minulých čtrnácti dnech zdražila o 168 korun za tunu a prodává se za 4820 Kč včetně dopravy. "Kontrola jakosti sklizeného obilí dává odpověď na otázku, jaké jsou odpovídající ceny," řekl ČTK Karel Zezula.

Dvacítkou zemí zmítá dlouhodobá potravinová krize

Dlouhodobé potravinové krizi je ve světě vystaveno 22 zemí, některé z nich již po dobu tří desetiletí. Upozornila na to ve své zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V zemích, kde krize panuje permanentně, je třikrát vyšší podíl podvyživených lidí než v ostatních rozvojových zemích. Celkem jich v dlouhodobě problémových zemích žije 166 milionů. "Odhadujeme, že 22 zemí dnes čelí dlouhodobé krizi, která se projevuje následujícími rysy: opakované přírodní katastrofy či konflikty," popsala FAO. Například Afghánistán, Somálsko a Súdán prožívají permanentní krizi už od 80. let, tedy již téměř třicet let.

Vláda schválila změny zákonů kvůli kontrole dovážených ryb

Vláda dnes schválila úpravy celního zákona a zákona o rybářství, které mají zajistit kontrolu původu dovážených mořských ryb. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Kontrolu, zda ryby nepocházejí z nezákonného nebo nehlášeného rybolovu, by měla provádět celní správa. Cílem změny je také sladit české zákony s právem EU. "V rámci konzultací s ministerstvem zemědělství byla identifikována potřeba potírat a odstranit nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov.

SOS: Balené salámy často obsahují škodlivé přídatné látky

Balené salámy prodávané na tuzemském trhu často obsahují přídatné látky, takzvaná éčka, které mohou škodit zdraví. Vyplývá to z průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů, který bude zveřejněn v říjnovém vydání spotřebitelského časopisu SOS magazín. ČTK to dnes sdělil mluvčí SOS Jan Votočka. Přídatné látky například zlepšují vzhled potravin, prodlužují jejich trvanlivost nebo snižují energetickou hodnotu. Do průzkumu bylo podle Votočky zahrnuto 23 balených salámů. "Výsledky jsou opravdu alarmující. Zarážející je již skutečnost, že kromě jediného produktu všechny obsahují jednu či více přídatných látek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info