Ocenění Regionální potravina má pět výrobků z Olomouckého kraje

Prvních pět výrobků z Olomouckého kraje ve čtvrtek získalo značku Regionální potravina. Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných výrobků regionálního původu, podpořit místní malé a střední podnikatele v zemědělství a potravinářství. Cena se letos uděluje poprvé a je postupně vyhlašována ve všech krajích, řekla ČTK vrchní ředitelka sekce ministerstva zemědělství Renáta Jindrová.

Označení Regionální potravina získaly pivo Holba Šerák hanušovického pivovaru, sýr Niva Extra Mlékárny Otinoves, Dubická tlačenka speciál společnosti Dubická zemědělská, Svatební koláčky z produkce Středního odborného učiliště potravinářského Jeseník a Troubecké těstoviny firmy Troubecká hospodářská. Označení společnosti budou moci využívat k propagaci těchto výrobků šest let.

"Do soutěže přihlásilo 25 firem celkem 63 svých výrobků. Nakonec se jich sešlo 59, dodáno nebylo ovoce a zelenina, proto tato kategorie nebyla hodnocena, a dále dva masné výrobky," uvedl ředitel olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Smička, který zajišťoval odborný dohled nad hodnocením potravin.

Doplnil, že porota hodnotila zejména to, zda hlavní surovina potravin pochází z Česka, a dále složení výrobku, jeho vůni, chuť a obal. "Potraviny, které byly hodnoceny, opravdu patří k velmi kvalitním produktům. Označení Regionální potravina bude určitě prestižní, protože se v každé kategorii uděluje pouze jedno z rok," řekl Smička.

Podle Jindrové je hlavním cílem projektu podpora menších regionálních producentů potravin. "S tím samozřejmě souvisí i spokojenost spotřebitelů. Regionální potraviny se dostávají na trh čerstvé, díky tomu, že je není potřeba převážet na dlouhých trasách, se šetří i životní prostředí," uvedla vrchní ředitelka sekce ministerstva zemědělství.

Soutěž Regionální potravina není jediným klání tohoto druhu v kraji. Od roku 2005 vyhlašuje v regionu krajská Agrární komora takzvané Top výrobky Olomouckého kraje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info