EK chce, aby zemědělci více chránili prostředí a přírodní zdroje

Zemědělci v Evropské unii budou muset dělat více pro ochranu prostředí a přírodních zdrojů, aby si zasloužili bruselské dotace. Uvádí to návrh reformy zemědělské politiky unie od roku 2013, kterou se Evropská komise chystá zveřejnit v polovině příštího měsíce. Zemědělská lobby v unii ale namítá, že plán komise zvýší evropským farmářům náklady.

Přímé dotace zemědělcům mají nadále představovat podporu jejich základního příjmu, část platby se ale bude vztahovat na povinné cíle ekologické ochrany.

"Zelený" posun zemědělské politiky unie odpovídá posledním požadavkům Evropského parlamentu, který bude mít při schvalování reformy stejné slovo jako vlády členských států. Komise tento trend považuje za obhajobu této nákladné politiky pro evropské daňové poplatníky.

Evropská farmářská lobby Copa-Cogeca ale namítá, že ekologický posun odkloní zemědělské podniky od jejich hlavního cíle zajistit potraviny pro 500 milionů spotřebitelů EU. Generální tajemník organizace Pekka Pesonen proto namítá, že plán komise zvýší zemědělcům v unii náklady.

Materiál komise neobsahuje žádné podrobnosti o rozsahu budoucího zemědělského rozpočtu unie. V současné době pohltí zemědělská politika kolem 55 miliard z ročních výdajů EU 130 miliard. Podle informovaného zdroje ale materiál vychází z předpokladu, že zemědělské výdaje rozpočtu zůstanou stabilní na 55 až 60 miliardách eur.

To by potěšilo vlády Francie a Španělska, které žádaly, aby suma zůstala po roce 2013 přinejmenším stejná. Britská vláda proti tomu chce výdaje na farmáře snížit, aby se unie mohla více věnovat novým prioritám, například modernizaci a tvorbě pracovních příležitostí. Rozpočtový šéf unie ale minulý měsíc řekl, že by se roční suma zemědělské podpory měla snížit na 40 miliard eur, napsala agentura Reuters.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info