České lesy zažívají invazi václavek. Pořád se ještě dají najít i hřiby a bedly

Vzhledem k nedávným vydatným dešťům, chladným dnům a poměrně teplým nocím mají houby ideální podmínky pro růst. Jen letní druhy nyní nahrazují podzimní druhy hub.

Spokojenost houbařů s hojnými nálezy hub přetrvává i na začátku října. Letní druhy hub už z větší části ustoupily zástupcům podzimních druhů, v nebývalých počtech nyní rostou především václavky. "Rozrostly se v míře, jakou dosud nepamatuji," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Hojně jsou zastoupené i některé čirůvky, například velmi chutná čirůvka zelánka, čirůvka mlženka, čirůvka fialová a dále i penízovky kuželové a zejména již zmíněné václavky. "Podobně příznivou situaci jsme v létě zažili s jedlými druhy holubinek a muchomůrek," upozornil mykolog.

Čeká nás houbařský víkend?

"Vzhledem k předchozím obdobím s vydatnými dešti není terén v lesích příliš vyschlý, takže hub je všude poměrně dost," uvedl dále Landa. Najít se pořád dají klouzci, kozáci a také některé hřiby. Houbaři si v košících odnášejí z lesů rovněž různé druhy bedel, zvláště častá je bedla červenající.

"Optimistický je i výhled na několik příštích dnů," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Denní teploty v posledních dnech nepřesahují 15 stupňů a v noci neklesají pod bod mrazu, což podle odborníků vytváří pro růst hub vhodné podmínky.

Z nejedlých a jedovatých hub si dejte pozor na různé druhy pavučinců, slzivek a vláknic. Stále se objevují i muchomůrky červené, muchomůrky šedivky a muchomůrky citrónové.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info