Souhrn událostí uplynulého dne – 11. 10. 2010

Zvýšení DPH zdraží potraviny více než jen o uváděná 3%

Ministr zemědělství Ivan Fuksa uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že plánované zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) zdraží potraviny zhruba o tři procenta. Zkušenosti z minulosti ale ukazují, že uvedené zvýšení DPH z 10 na 17 procent by vedlo k výraznějšímu růstu cen potravin než uvedená 3%, byť ne třeba okamžitě, ale v delším období. Zároveň lze očekávat zvýšení tlaku na spodní příčky výrobní vertikály a především pak na zemědělce. Při úvahách o následcích budoucího zvýšení sazby DPH za potraviny, je třeba vzít v úvahu zkušenosti z minulosti.

Konkrétní pomoc pro povodněmi zasažené oblasti: odklad splátek za půdu a snadnější nákup pozemků výše nad vodou

Odklad splátek kupní ceny nebo nájemného pozemku, refundace nákladů na úklid naplavenin nebo snadnější převod státních pozemků ze správy Pozemkového fondu ČR do vlastnictví obcí a fyzických osob. S konkrétní nabídkou pomoci přijeli ministr zemědělství Ivan Fuksa a ředitel pozemkového fondu Radim Zika za starosty obcí postižených srpnovými povodněmi do Frýdlantu. Město nebylo vybráno náhodně, velká voda tu totiž udeřila nejsilněji. Po letošních ničivých povodních se řada lidí dostala do situace, kdy jejich obydlí byla úplně zničena nebo na základě rozhodnutí příslušných orgánů jako nezpůsobilá k bydlení určena k demolici.

Slabá sklizeň prodraží víno

Víno z letošní sklizně zřejmě kvůli výraznému nárůstu výkupních cen hroznů podraží. Zatímco loni platili vinaři za kilogram hroznů podle Českého statistického úřadu v průměru 11 korun, letos je to 18-20 korun. Důvodem je výrazně nižší úroda, ale i zvýšení cen elektřiny. „Vyšší výkupní cena se jednoznačně projeví i v cenách lahvového vína,“ řekl deníku E15 ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. Zejména se to podle něj projeví u vín jakostních, jejichž cena se pohybuje od 50 do 100 korun, kde nastane v procentech největší nárůst. Jakostní vína jsou totiž podle něj prodávána již dnes s minimálními maržemi.

Podle IFPRI nemá dostatek potravin více než miliarda lidí

Více než miliarda lidí trpí v současné době nedostatkem potravin. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Mezinárodním institutem pro výzkum politiky výživy (IFPRI), podle které je největším problémem podvýživa u dětí do dvou let. Institut varuje, že se počet lidí trpících hladem za posledních několik let zvýšil. Takzvaný Globální index hladu (GHI) je sledován ve 122 zemích. Podle autorů zprávy v letech 1990 až 2006 mírně klesal. V současné době má ale opět vzestupnou tendenci. Výzkum ukázal, že situace je nejhorší ve státech subsaharské Afriky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info