Šéf Lesů: Stát prodělal na prodeji dřeva miliardu. Kdo to zavinil, ale netuší

Lesy ČR prodělávají na nevýhodné smlouvě s firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost. Ke konci roku po 16 letech smlouva končí.

Jen v uplynulých třech letech prodělal stát na prodeji dřeva jednu miliardu korun, tvrdí ředitel státní firmy Lesy ČR Svatopluk Sýkora. Vinu na tom podle něj má nevýhodná smlouva Lesů s polostátní firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS), přes niž Lesy dřevo prodávají.

"Přes 310 milionů korun ročně ekonomicky neodůvodněných nákladů. Je to částka, kterou podle nás HLDS zbytečně utratí a spotřebuje. Pak se to dá libovolně násobit roky," uvádí konkrétní číslo Sýkora.

Protože HLDS prodává dřevo Lesům ČR přes 15 let, může být celkový účet ještě mastnější. O kolik miliard mohl kvůli tomu stát přijít celkově, nikdo přesně nevyčíslil - ale označení "tunel" se ujalo i v lesnickém oboru.

Smlouvu s HLDS proto vypověděl s platností ke konci roku. Skončí tak málo průhledný způsob obchodování, kdy soukromé firmy musely dřevo vytěžené na smlouvu ve státních lesích zpětně prodávat polostátní HLDS a ta je distribuovala dál. HLDS se přitom nemusela nikomu zpovídat.

"Právní analýza ukázala, že smlouva s HLDS pro nás v roce 2009 znamenala zvýšené náklady 310 234 428 korun. Za tříleté trvání současné smlouvy dosahuje ztráta bezmála jedné miliardy. Za celou dobu spolupráce HLDS a Lesů ani nelze celkovou sumu objektivně vyčíslit," říká Sýkora.

Jistá záruka - sám sobě

Smlouva s HLDS platí už od roku 1994. Kritizovat ji začali ministři zemědělství počínaje rokem 2003. Přestože v HLDS má stát polovinu akcií, smlouvu se odhodlal vypovědět až Sýkora za podpory ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Audit podle Sýkory také ukázal, že HLDS dokonce poskytovala ručení za bankovní garance soukromým firmám, které se hlásily do tendrů vypisovaných státním podnikem. "Je to skutečně absurdní," říká Sýkora.

Jednou z takových firem je například Hanušovické lesní společnosti. "Lesy tak prostřednictvím HLDS vlastně poskytovaly záruky samy sobě," dodal ředitel.

Kdo za to může?

A stejně jako v drtivé většině obdobných případů i v tomto můžeme přirovnat pouze k zázraku, když bude označen konkrétní viník, který za únik státních peněz může. Ačkoli to mezi zúčastněnými pořádně vře.

Sýkora obvinil svého předchůdce, současného náměstka ministra zemědělství Jiřího Nováka, který v roce 2007 smlouvu s HLDS prodloužil o další tři roky.

Novák nařčení zásadně odmítá. "Analýza naopak ukázala, že v roce 2008 jsme díky HLDS ušetřili několik set milionů korun. Koncepci prodeje dřeva schválil zemědělský výbor sněmovny. A tehdejší právní analýzu, že smlouva s HLDS je výhodná, má pan Sýkora možná ještě na svém úřadě v šuplíku," říká Novák.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa na přímý dotaz, zda se staví za Nováka, nebo Sýkoru, odpovídá velmi vyhýbavě: "Zdědil jsem s prominutím průšvih a zatím nemám čas dívat se dozadu. Každopádně smlouvu s HLDS teď nebudeme prodlužovat."

František Dejnožka, který jako fyzická osoba vlastní druhou polovinu HLDS, se k věci zatím nevyjádřil. Sýkora uvedl, že s ním písemně komunikuje o ukončení smlouvy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info