Vědci zachraňují staré odrůdy jablek, které mizí ze sadů
12.10.2010 | Mladá fronta Dnes
Staré odrůdy jablek, které se dřív pěstovaly v sadech, téměř vymizely. Výzkumné ústavy vyvíjí nová - rezistenční jablka, která sice dobře chutnají, ale ve sklepech do jara nevydrží. Ovocnáři proto shánějí staré jablečné odrůdy po celé zemi. A zachránit se je snaží i vědci.
Výkyvy počasí, současné podnebí a znečištění i exhalace nutí ovocnáře stále více šlechtit a používat odolnější odrůdy jabloní, které jim zaručí, že svou úrodu prodají. A tradiční staré české odrůdy - Malinové holovouské, Smiřické vzácné nebo Panenské české - ze sadů a zahrad mizí.
"My je máme na fotografiích v muzeu, vysazovali je také ve skanzenu v Krňovicích. Bohužel zahrádkáři dnes už klasické staré české jabloně moc nevysazují. Vědci se proto snaží zachovat jejich genofond," říká ředitel Zahrádkářského muzea v Hradci Králové Otto Macl.
Potvrzuje to i odborník na pěstování jablek Milan Podolský z Častolovic, který dával na výstavě Zahrada východních Čech rady zahrádkářům. "Doporučuji jim rezistentní odrůdy jablek, tedy šlechtěné k větší odolnosti. Zahrádkáři nyní hodně chtějí nové místo starých, které už mají napadené různými nemocemi, hlavně strupovitostí," míní Podolský.
Jablka, která jako kluk vídával v sadech, vymizela. "Řada výzkumných ústavů vyvíjí už dlouho zcela nové rezistenční odrůdy. Teď frčí nejvíce Golden a všechny odrůdy červených jablek, i kdyby moc nechutnaly. Takový koženáč, malináč, to už dnes v sadech moc neuvidíte," říká Podolský a dodává, že v současnosti se začali věnovat shánění starých českých odrůd i ovocnáři na Brněnsku.
"Sbírají a shánějí staré české odrůdy po celé republice. Protože ti naši staří dědové a strejci moc dobře věděli, co pěstují. Neměli sice jablka, která svítila a měla krásnou barvu, ale vydržela ve sklepě od podzimu do jara," vzkázal.
"Dnes jdou mladí do supermarketu a koupí jablka za pětadvacet, třicet korun bůhví odkud. Přitom mohou jablka koupit levněji přímo u českých pěstitelů a tím je i podpořit," dodal.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



