Hašek: Růst nižší sazby DPH zvedne cenu potravin více než o 3 pct

Plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty by zvedl cenu potravin více než o tři procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD), který zároveň upozornil na vliv rostoucích cen energií či horší úrodu obilí. Zhruba tříprocentní zvýšení spotřebitelských cen potravin v souvislosti s případným růstem sazby DPH očekává ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Obchodníci i zemědělci se však shodují s Haškem.

"Já jsem přesvědčen, že ten nárůst DPH se projeví ve větší míře, než to národu sděluje ministr zemědělství," uvedl Hašek. "Narostly ceny energií, narostly ceny pohonných hmot, rostou ceny vstupních surovin. Na tom se také podepsala letošní špatná úroda obilí a výrazný propad rostlinné výroby," poznamenal Hašek.

Podle nedávného Fuksova vyjádření by zdražení potravin mohl přibrzdit konkurenční boj na trhu supermarketových sítí, které tlačí na snižování cen. Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Petr Vyhnálek ale naopak očekává, že se zvýšení nižší sazby DPH projeví více než polovinou z předpokládaného nárůstu daně o pět až sedm procentních bodů. Vedle růstu daně totiž obchodní řetězce musejí zohlednit také očekávané zdražení energií a své prodejní marže.

Snížená sazba DPH by se podle plánů vlády měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent až na 17 procent. Zároveň by se podle premiéra Petra Nečase měla snížit základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě růstem snížené sazby DPH.

Růst nižší sazby DPH by kromě potravin mohl vést ke zdražení také léků, nových domů a bytů, veřejné dopravy, dodávek vody a tepla či knih. Záměr kromě ČSSD kritizovala rovněž KSČM.

Fuksa spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem chce podle Haška zrušit zákon o významné tržní síle, který od letošního února reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli. Kocourek nedávno uvedl, že tato legislativní norma by měla být zrušena.

"Řetězce velmi srdnatě bojují za pomoci ministra zemědělců, mám spíše pocit, že je to ministr obchodních řetězců, pana Fuksy, za zrušení zákona," uvedl Hašek.

Zákon o významné tržní síle předloni vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli, naopak potravináři a zemědělci si pochvalují, že došlo k určitému zlepšení v chování řetězců k nim. Počínání nadnárodních maloobchodních firem na českém trhu totiž dlouhodobě kritizují.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info