Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 10. 2010

FAO: Ceny obilnin jsou přes vysoký růst pod vrcholy z roku 2008

Mezinárodní ceny pšenice, kukuřice a rýže sice v létě prudce rostly, mimo jiné i kvůli zákazu vývozu z Ruska postiženého suchem, nadále však zůstávají pod svými vrcholy z roku 2008. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Růst cen obilnin od července vyvolal obavy z možného opakování potravinové krize v roce 2008. Ta přinesla nepokoje v rozvíjejících se zemích a panické nákupy bohatých zemí. "Na počátku října mezinárodní ceny (pšenice) byly o 40 procent vyšší než loni, avšak zůstávají 42 procent pod svým vrcholem z roku 2008," uvedla FAO na svých internetových stránkách.

ČSÚ snížil odhad sklizně, u obilovin čeká pokles o 10,1 procenta

Český statistický úřad dnes snížil odhad letošní sklizně. Podle údajů zpracovaných k polovině září by měla sklizeň základních obilovin dosáhnout 7,029 milionu tun, což je o 10,1 procenta méně proti skutečné sklizni loňského roku. Sklizeň řepky byla k 15. září téměř ukončena. Odhadovaná produkce této plodiny činí 1,062 milionu tun, což je o 66.000 tun (o 5,8 procenta) méně, než byla rekordní sklizeň v roce 2009, uvedl ČSÚ. Předpokládaná sklizeň brambor celkem ve výši 666.000 tun je v porovnání s loňskou sklizní o 11,5 procenta nižší.

Šéf Lesů: Stát prodělal na prodeji dřeva miliardu. Kdo to zavinil, ale netuší

Lesy ČR prodělávají na nevýhodné smlouvě s firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost. Ke konci roku po 16 letech smlouva končí. Jen v uplynulých třech letech prodělal stát na prodeji dřeva jednu miliardu korun, tvrdí ředitel státní firmy Lesy ČR Svatopluk Sýkora. Vinu na tom podle něj má nevýhodná smlouva Lesů s polostátní firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS), přes niž Lesy dřevo prodávají. "Přes 310 milionů korun ročně ekonomicky neodůvodněných nákladů. Je to částka, kterou podle nás HLDS zbytečně utratí a spotřebuje. Pak se to dá libovolně násobit roky."

Hašek: Růst nižší sazby DPH zvedne cenu potravin více než o 3 pct

Plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty by zvedl cenu potravin více než o tři procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD), který zároveň upozornil na vliv rostoucích cen energií či horší úrodu obilí. Zhruba tříprocentní zvýšení spotřebitelských cen potravin v souvislosti s případným růstem sazby DPH očekává ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Obchodníci i zemědělci se však shodují s Haškem. "Já jsem přesvědčen, že ten nárůst DPH se projeví ve větší míře, než to národu sděluje ministr zemědělství."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info