Méně salmonel ve venkovním chovu

Podle výsledků aktuální dánské studie Ústavu výživy technické univerzity (DTU) se vyskytuje u deseti procent prasat z konvenčních chovů kontaminace salmonelami, zatímco u zvířat z biochovů je to pouze u sedmi procent a u jatečných prasat z venkovního chovu dokonce pouhých 4,8 procenta.

Tyto výsledky jsou podle dánských vědců velmi zajímavé, protože v alternativních systémech chovu prasat je obtížnější udržet hygienu a protože jsou zvířata často vystavena nebezpečí přenosu infekcí. Možná že na zvířata chovaná venku působí i jiné faktory, které mohou snižovat vnímavost jejich organismu zvířat na infekční tlak.

Tyto vlivy a mechanismy bude nutné přesněji objasnit a využít v boji se salmonelami i v jiných provozních jednotkách. V rámci studie byla také vyzdvižena důležitost cílené strategie vedoucí k redukci kontaminace salmonelami. Díky aplikaci preventivních opatření, k nimž patří striktní dodržování hygienického řetězce stejně jako podávání krmných dávek se stabilizujícím vlivem na střevní trakt, je možné výrazně snížit riziko kontaminace chovů prasat salmonelami.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info