Vepříny hromadně končí. Farmáři bijí na poplach

Za každou hanáckou vsí býval vždycky vepřín, z něhož se rozléhal do kraje kvikot prasat a šířila vůně slibující bohatou úrodu.

To už v posledních letech patří téměř minulosti. Chovy vepřového zanikají v regionu jeden za druhým. „Situace je katastrofální. Chovy prasat redukujeme, protože se prostě nevyplatí. Například na farmě v Želči máme prasata už jen na dokrmení. Až je prodáme, tak zavřeme,“ konstatoval Miloslav Vrána, ředitel Zemědělské obchodní společnosti v Brodku u Prostějova.

Podle něj není možné udržet chov, pokud po letošních žních stojí tuna krmného obilí kolem čtyř tisíc a kilogram živé váhy se prodává za dvacet šest korun. „Minimální cena, za kterou se dá vyrobit, je kolem jedenatřiceti nebo dvaatřiceti korun,“ uvedl Vrána.

Vepřové maso dováží Česko z Německa. „Letos ho bude asi polovina. Dováží se především méně kvalitní části zvířat. Na výrobce tlačí řetězce a ti se musí cenou přizpůsobit,“ vysvětlil předseda české Agrární komory Jan Veleba.

Výslednou cenu přičítají dotacím

Krize v odbytu vepřového je v celé Evropě, přesto například v Německu se chovy mírně zvyšují. Němečtí zemědělci mají přitom mnohem vyšší vstupy do výroby. Výslednou nižší cenu masa pak jejich čeští konkurenti přičítají skrytým dotacím.

Cenu navíc stlačuje i konkurence z východu. „Evropané si zvykli na dostatek potravin jako na samozřejmost. A pak si sami na sebe upletli bič v podobě různých předpisů zajišťujících komfort zvířat, hygienu, bezpečnost výroby a podobně. To vše výsledný produkt nesmírně prodražuje. Jsou však země, kde nikoho nezajímá, jestli je zvířat v kotci deset nebo padesát, nebo jestli je u každého vepřína zásobník na kejdu. Z nich pak samozřejmě mohou překupníci dodávat velmi lacino,“ popsal situaci hlavní zootechnik společnosti Agrispol Mořice Roman Palát.

S dovozem laciného masa, který likviduje místní podniky, však nikdo nic nedělá. „Je to problém, o kterém nikdo nechce nic slyšet a politici dělají, jako by neexistoval,“ postěžoval si Jan Veleba.

Sami zemědělci tvrdí, že by pro ně bylo nejlepší plošné odstranění všech dotací v celé Unii. „Pak by se vidělo, kdo umí vyrobit kvalitní potravinu a za jakou cenu. A nemám strach, že bychom neobstáli,“ prohlásil zootechnik Palát.

Chovatelé mají obavy, že po likvidaci české živočišné výroby přestane dovoz za dotované ceny a budeme kupovat maso za plnou cenu komerční. „A to už nebude legrace. Levné potraviny jsou totiž také předmětem sociálního smíru,“ uzavřel Palát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info