Souhrn událostí uplynulých dní – 13.10.2010

Myslivci ruší hony - bažantů je málo

Díky deštivému, velmi chladnému květnu a vylití některých řek z koryt, byly poznamenány stavy zvěře v přírodě natolik, že myslivci na Olomoucku ruší hony. Jak uvádí denik.cz, jedná se zejména o hony na bažanty ve volných honitbách. „Letos na bažanty hony dělat nebudeme. Přírůstek je zanedbatelný. Naopak je převaha staré zvěře. Směrem na Grygov je situace ještě horší,” uvedl předseda osmisethektarové honitby Slavonín-Nový Dvůr Josef Karger.

Žádost o prodloužení klecového chovu nosnic

Z důvodu neschopnosti v časovém limitu dostát požadavku Komise EU na ukončení klecového chovu nosnic k 1.1. 2012, požadují 4 členské státy jeho prodloužení. Čtyři členské státy EU oznámily, že nebudou včas schopné ukončit chov nosnic v klecích a přejít na ohleduplnější systémy chovu. Evropská Komise ale na dodržení časového plánu trvá.

Upozorňujeme zpracovatele

Státní veterinární správa upozorňuje ty, kdo přímo manipulují s drůbežím masem, tj. ty, kdo je porcují, balí, apod., aby dbali zásad hygieny a biologické bezpečnosti. Na základě požadavku Ministerstva zemědělství ČR prohloubila Státní veterinární správa ČR veterinární kontroly drůbežího masa v místech určení, zejména v jatkách, porcovnách, logistických centrech maloobchodních řetězců a zpracovnách.

Vepříny hromadně končí. Farmáři bijí na poplach

Za každou hanáckou vsí býval vždycky vepřín, z něhož se rozléhal do kraje kvikot prasat a šířila vůně slibující bohatou úrodu. To už v posledních letech patří téměř minulosti. Chovy vepřového zanikají v regionu jeden za druhým. „Situace je katastrofální. Chovy prasat redukujeme, protože se prostě nevyplatí. Například na farmě v Želči máme prasata už jen na dokrmení. Až je prodáme, tak zavřeme,“ konstatoval Miloslav Vrána, ředitel Zemědělské obchodní společnosti v Brodku u Prostějova.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info