Melatonin z nočního mléka

Melatonin není jenom spánkový hormon, který může pomoci osobám trpícím následky jet-lag (syndrom, kterým trpí ti, kteří překonají v krátké době směrem na východ nebo západ, jedno nebo dvě časová pásma) a poruchami spánku, ale díky svému působení proti stárnutí i jako pramen mládí.

Vyplavování melatoninu podléhá cirkadiánnímu (střídání dne a noci) rytmu a je potlačováno nebo stimulováno světlem. Prekurzorem melatoninu, který se tvoří v epifýze, je aminokyselina tryptofan. Noční syntézu melatoninu u krav je možné zvýšit zkrmováním trav a bylin bohatých na tuto aminokyselinu. Významné jsou i faktory jako pohoda zvířat, imunizace a plodnost zvířat.

Produkce melatoninu v lidském organismu závisí na věku, vrcholu dosahuje ve věku 15 až 20 let a od 25. roku začne výrazně klesat. Ve stáří se pohybuje hladina melatoninu již pouze na 10 – 20 % hodnot dosahovaných v mladém věku. Civilizační projevy jako nedostatek pohybové aktivity, stále méně práce ve volné přírodě, špatná výživa, stres, cestování napříč časovými pásmy, noční práce, elektrosmog jsou faktory, které mohou nedostatek melatoninu ještě prohloubit.

Melatonin v přírodním ochranném matrix mléku se vyznačuje vysokou biovyužitelností, tělo ho výborně přijímá a nehrozí nebezpečí vedlejších účinků.

Kdo chtěl konzumovat melatonin, musel si ho dosud přivážet ze Spojených států, protože prodej farmakologicky vyráběného melatoninu v Německu nebyl povolen. Vědcům z mnichovské společnost Milchkristalle se podařilo vyvinout metodu získávání melatoninu přírodního původu v podobě tzv. mléčných krystalů. Produkt bude nabízen jako funkční potravina v lékárnách bez lékařského receptu.

100 % mléčných krystalů pochází z odtučněného mléka vyprodukovaného v nočních hodinách. Díky extrémně šetrné patentované metodě (mínus 20 st. C, vakuum) se v nočním mléce vytvářejí krystaly. Jeden gram krystalu obsahuje až stokrát více melatoninu než konvenční mléko.

Cena jednoho balení s obsahem 16 porcí činí 24,90 EUR.

Více informací je k dispozici na adrese www.nacht-milchkristalle.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info