Souhrn událostí uplynulých dní – 14.10.2010

Ministr Drobil představil novelu zákona o ochraně ovzduší a ekoaudit

Ministr životního prostředí Pavel Drobil v úterý spolu s premiérem Petrem Nečasem a poslankyní strany Věci veřejné Kristýny Kočí představil novelu zákona o ochraně ovzduší. Cílem této novely je zlepšit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a dalších oblastech, kde dlouhodobě dochází k výraznému překračování imisních limitů. „Chceme tak především snížit zátěž občanů, kteří jsou vystavováni zdravotním rizikům,“ zdůraznil ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Pozor na dovozy ze třetích zemí

Veterinární zboží původem ze zemí, které nejsou členy EU, tj. z tzv. třetích zemí, se kontroluje v pohraničních veterinárních stanicích na vnějších hranicích EU, a až poté smí být propuštěno na intrakomunitární trh. (V ČR je jediná takováto pohraniční veterinární stanice, a to na letišti Praha Ruzyně). V uplynulém týdnu informovalo Německo Komisi a ostatní členské státy Systémem rychlého varování (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed) o zachycení zásilky uzeného tuňáka z Číny, u které byly zfalšované zdravotní certifikáty. Část této zásilky měla směřovat i do ČR.

Zákazníci se pídí po českém česneku, je ho ale málo a není k sehnání

Nemáme, došel. Právě to často slýchají Češi, kteří se v obchodech ptají po českém česneku. Na pultech je k sehnání většinou jen čínský, který ovšem není tak aromatický a žádaný. Tuzemští pěstitelé nejsou schopni vypěstovat tolik zeleniny, aby uspokojila domácí poptávku. Zákazníci si stěžují, že se z česneku ztratila "česnekovost". Ten, který je k dostání na pultech hypermarketů, je méně ostrý, šťavnatý a mdlé chuti. Pochází ze zahraničí, nejčastěji z Číny. Obchodní řetězce ho před lety začaly prodávat a postupem času hlavně díky své ceně úplně vytlačil český.

V ČR vznikne genetická databanka volně žijících organismů

Na půdě Akademie věd vznikl návrh na vytvoření genetické databanky volně žijících organismů České republiky. Podle profesora Ústavu biologie obratlovců Jana Zimy by šlo o propojení databází všech institucí vlastnících nějaké sbírky. V minimální verzi nepočítá návrh například se stavbou nového centra, ale navrhuje pouze funkční propojení databází tak, aby bylo možné spolehlivě vyměňovat vzorky, řekl dnes Zima novinářům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info