Slováci přehlížejí domácí potraviny. Jsou pro ně drahé

Slováci raději konzumují levnější potraviny z dovozu, domácí produkci pomíjejí. Důvodem je podle odborníků upřednostňování ceny před původem zboží. „V době vyšší nezaměstnanosti, a tedy nejistoty, to platí ještě více,“ vysvětluje pro deník E15 analytička Poštovní banky Eva Sadovská.

Problémem je také nabídka v obchodech, kde slovenské zboží představuje jen přibližně polovinu sortimentu. „Na Slovensku jsme na tom hůře než v jiných zemích,“ upozorňuje Stanislav Nemec ze Slovenské zemědělské a potravinářské komory. V zahraničí totiž zpravidla bývá v nabídce obchodů až 80 procent domácích produktů, zbytek připadá na dovoz. V řetězcích na Slovensku je v průměru například jen padesát procent mléčných produktů domácí výroby. „I proto se nám zhoršuje pasivní obchodní saldo, dovoz roste vyšším tempem než vývoz,“ dodává.

Jak vysvětluje Nemec, nízká nabídka slovenských výrobků v obchodech souvisí i se zemí jejich původu, většina má totiž zahraniční matky. „Zahraniční obchodní řetězce jsou často napojeny na nadnárodní společnosti,“ připomíná.

Právě od nich nakupují levněji různé potraviny, které jsou většinou vyráběny západními farmáři. „Ti jsou zase lépe dotováni než ti slovenští, větší část nákladů jsou schopni vykrýt z dotací,“ dodává.

Situace na slovenském trhu se však postupně lepší. Začíná přibývat lidí, kteří se rozhodují i podle země původu. Většina spotřebitelů se ale stále zaměřuje na cenu. „To, že Slováci jdou po ceně, potvrdila i zvýšená loňská nákupní turistika do zahraničí. Tehdy pod vlivem prudkého oslabování okolních měn Slováci nejenže nakupovali produkty zahraničních výrobců, ale též podporovali tržby zahraničních obchodníků,“ uvádí Sadovská.

Podle analytika Volksbank Vladimíra Vaňa jsou nákupy v zahraničí pro Slováky už tradiční. „Velkou část země lze považovat za příhraniční regiony, v nichž jsou i nákupy za hranicemi dlouhodobě přirozenou součástí spotřebitelského chování,“ říká. Nemec dodává, že právě v těchto oblastech chybí zvýšená kontrola potravin. Stává se tak kupříkladu, že z Polska přijede nákladní vůz, spustí bočnici a prodává nezkontrolovanou drůbež či vepřové maso.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info