Na jihu Čech klesá výroba masa

Jihočeští farmáři vyrobili v letošním prvním pololetí méně masa než loni. Celkem bylo v 1. pololetí vyrobeno 20.722 tun masa, loni ve stejném období to bylo o zhruba desetinu víc.

Největší úbytek byl zaznamenán u hovězího a telecího, výroba klesla téměř o pětinu na 4277 tun. Vyplynulo to z údajů Českého statistického ú řadu.

O osm procent klesla na jihu Čech výroba vepřového, a to na 16.432 tun. Pokles ve výrobě masa trvá v kraji už několik let. Například v prvním pololetí roku 2008 farmáři vyprodukovali 29.547 tun masa, o 30 procent více než letos.

„I když výroba masa v regionu klesá, tak Jihočeský kraj je jediný v republice, kde převažuje živočišná výroba nad rostlinnou. K redukci živočišné výroby nás ale tlačí domácí i bruselská politika,“ řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová. Čeští zemědělci nemají podle ní takovou podporu jako jejich kolegové ze starých členských zemí Evropské unie. Ti mají výhodnější dotační podmínky, než čeští zemědělci, ti jim pak nemohou konkurovat. Masná výroba se v kraji se podle ní snižuje od vstupu země do EU.

Nárůst cen obilí

Hricová uvedla, že velkou krizi prožívá chov prasat a drůbeže. Farmáři se budou muset vypořádat například s nárůstem cen obilí. Pokud jsou tyto komodity dlouhodobě nerentabilní, pak se podniky přiklánějí k rostlinné výrobě. „Disproporce mezi rostlinnou a živočišnou výrobou do budoucna přinese velké problémy,“ míní.

Největším výrobcem masa v zemi jsou zemědělci na Vysočině. V prvním pololetí roku vyrobili 26.840 tun masa. Jihočeští zemědělci jsou mezi kraji na čtvrtém místě, kromě Vysočiny vyrábí více farmáři ve Středočeském kraji a Praze a Jihomoravském kra ji.

Jihočeští zemědělci chovají přes 209.000 kusů skotu a více než 225.000 kusů prasat.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info