Maďarsko je mistrem ve výrobě bio delikates

Maďarští výrobci potravin mají široký sortiment biopotravin. Většinou se jedná o vysoce kvalitní lahůdky, které jsou k dostání nejen v Maďarsku (tam především v prodejnách zdravé výživy) ale i v sousedních evropských státech.

Maďarské potraviny mají v Evropě už dlouhou dobu dobrou pověst. Jde především o zeleninu, jako jsou paprika a rajčata, a také naložené, ostré a pikantní speciality. I maďarské víno je známo svou kvalitou. Dokonce i některé produkty, které z Maďarska nepocházejí, nesou označení „dle maďarského receptu“ jako známku kvality.

V oblasti biopotravin je Maďarsko po Česku a Polsku třetím největším trhem. Více než polovina biopotravin se do Maďarska ovšem dováží. Nachází ale maďarské bioprodukty odbyt i v zahraničí? V Německu je známá značka Tarpa, výrobce marmelád a zeleninových pomazánek. Tarpa má největší obrat na německém a britském trhu.

Vedle toho na maďarském trhu vykrystalizovali v posledních letech další výrobci, kteří úspěšně produkují vegetariánské potraviny – BioBerta a Viragoskut (koření, zeleninové pomazánky, marmelády, šťávy), Vitafood (paprikové a rajčatové pomazánky), Sarkpont

(produkty z jedlých kaštanů), Regimodi (marmelády), Rege a Vitamor (ovocné konzervy), Solio (výhradně oleje, např. dýňový olej), Redej (těstoviny) a BioHungaricum (mražená zelenina).

Většina těchto výrobců dodává zboží specializovaným obchodům se zdravou výživou. Jen Viragoskut, Redej a Vitafood nabízejí své zboží i v konvenčních obchodech.

Za vysokou kvalitu vděčí maďarské bioprodukty klimatu s převážně slunečným počasím během vegetačního času. Protože často ještě chybí vypilovaná logistika, mají tyto produkty vysokou cenu, vyznačují se zato ale výbornou chutí – poptávka po nich by proto v budoucnu mohla stoupnout i za hranicemi Maďarska.

Zdroj: Informační dopis EkoConnect, říjen 2010

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info