Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 10. 2010

Zemědělci trvají na dorovnání přímých plateb

Rozpočtu a narůstajícím dovozům ne vždy kvalitních potravin se týkala páteční (15. října) schůzka prezidenta AKČR Jana Veleby s premiérem Petrem Nečasem. Jednání byli za agrární komoru přítomni viceprezident Jindřich Šnejdrla a tajemník Martin Fantyš. „Panu premiérovi jsme předali detailní materiál o našich požadavcích,“ uvedl po schůzce Jan Veleba. „Reagujeme v něm na návrh současné vlády nedat v příštím roce zemědělcům žádné doplňkové přímé platby, ve zkratce nazývané Top up. Ty jsou přitom pro další chod tohoto oboru klíčové,“ dodal.

Slovenský salašnický uzený sýr získá chráněné označení EU

Slovenský ovčí salašnický uzený sýr získá chráněné označení Evropské unie pro tradiční speciality. Rozhodla o tom dnes Evropská komise, která o tom informuje na svých webových stránkách. EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

SZPI identifikovala dodavatele v kauze hroznů neznámého původu

Koncem srpna informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve své tiskové zprávě o podvodech při vykazování původu hroznů u společností Vinium a.s. a České vinařské závody a.s.. Společnost Vinium a.s. vykupovala hrozny neznámého původu od tří různých dodavatelů. Inspekci se podařilo na základě hloubkových kontrol prokázat, že jedním z nich byla společnost P.S., s.r.o., se sídlem v Praze, která společnosti Vinium a.s. dodala přes 10 tun hroznů neznámého původu odrůdy Muškát moravský. Inspektoři SZPI zjistili, že společnost P.S., s.r.o., nakoupila tyto hrozny od společnosti Vinotop CZ, s.r.o., se sídlem v Olomouci, která byla také kontrolována.

Madeta propustí 100 lidí, uzavře dva provozy

Ukončení dvou ze šesti provozů a propuštění sta zaměstnanců plánuje mlékárna Madeta na příští rok. Firma propustila 168 lidí už v letošním roce, aby omezila výdaje. Zároveň zrušila sušárnu mléka ve Strakonicích. V rozhovoru pro Lidové noviny to uvedl generální ředitel společnosti Milan Teplý s tím, že Madeta plánuje koncentraci výroby. Neupřesnil, které provozy v příštím roce skončí. Společnost nyní zaměstnává 1700 lidí. Madeta se chce více orientovat na export, sílovými trhy by mělo být Maďarsko, Rusko, Slovinsko a Chorvatsko. Nyní vyváží jen asi čtvrtinu své produkce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info