Souhrn událostí uplynulých dní – 19.10.2010

Informace zveřejněné Zemědělským svazem se nezakládají na pravdě

Tento týden byl v týdeníku Zemědělec zveřejněn článek Zemědělského svazu (ZS) shrnující informace ze zasedání ve Větrném Jeníkově. Jak jsme se bohužel přesvědčili, představitelé ZS zřejmě neznají základní principy rozdělování národních doplňkových plateb a výpočtu výše sazeb pro jednotlivé sektory. Jinak by totiž nemohli v textu uvést zcela zásadní desinformaci týkající se výše dotace na KBTPM.

Špekáčky jsou česká tradice, uzná už i Brusel

Boj o záchranu špekáčků končí pro české výrobce a spotřebitele úspěšně. Podle zjištění online deníku Aktuálně.cz nestojí nic v cestě tomu, aby pochoutce od táboráků udělila Evropská unie oficiálně ochranu. Špekáčky - podobně jako lovecký salám a spišské párky - budou v brzké době moci využívat označení "Zaručená tradiční specialita" v podobě loga EU.

Brusel chce dočasně zakázat klonování pro produkci potravin

Evropská komise dnes oznámila, že navrhne v Evropské unii dočasně zakázat klonování zvířat pro produkci potravin. V úmyslu má i přerušit uvádění potravin z klonů na unijní trh. Po pěti letech by se podle představ komise měla opatření zhodnotit a případně prodloužit, či zrušit. Metody klonování pro komerční účely nejsou zatím kvůli jejich finanční náročnosti v Evropě příliš rozšířené. Brusel chce také prosadit, aby bylo možné sledovat dovoz embryí či spermatu z klonovaných zvířat. Takový import bude možný, ale měla by vzniknout databáze s registrovanými zvířaty, která z genetického materiálu vznikla.

České maso na pultech prohrává. Šunku vozí Němci, kuřata Poláci

Ještě loni pocházel ze zahraničí každý třetí kus vepřového masa na pultech tuzemských obchodů. Letos už je to každý druhý a čeští zemědělci proti konkurenci dál rychle ztrácejí. Prohrávají především kvůli ceně. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že právě maso se dováží zdaleka nejvíce ze všech potravin. Ve srovnání s rokem 2003 (před vstupem České republiky do Evropské unie) stoupl v loňském roce dovoz kuřat oproti vývozu hned třikrát. Objem dovezeného vepřového masa se pak zvýšil osmkrát a dovoz hovězího masa vyletěl dokonce na 24násobek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info