Vědci by nasadili proti kůrovci houbu, úmrtnost brouků je prý obrovská

Jihočeští odborníci roky vymýšleli, jak využít v boji proti lýkožroutu smrkovému houbu, která je v přírodě jeho nepřítelem. Po sérií testů zjistili, že dokážou zlikvidovat osm z deseti brouků. Vymysleli tak spásu pro šumavské lesy.

Správa šumavského parku i lesníci jsou z objevu nadšení. "Pokusíme se novinku zaregistrovat jako oficiální metodu ochrany lesa a rádi ji zkombinujeme se současnou obranou lesa proti kůrovci. A to hlavně v místech, odkud kůrovec vylétává. Je to teď jedna z neefektivnějších metod a přitom není vůči přírodě parku agresivní," komentoval ředitel správy parku František Krejčí.

Naopak starostové šumavských obcí se k vědeckému objevu staví spíše skepticky.

"Jen se směju. Už jsme v minulosti práškovali mandelinku bramborovou DDT," připomněl předseda Svazu šumavských obcí Jiří Hůlka nechvalně známý a dnes zakázaný chemický postřik.

Houba pojmenovaná Beauveria Bassiana se v šumavských lesích běžně vyskytuje a je přirozeným nepřítelem kůrovce. Když ho napadne, pokryje jeho tělo bílým povlakem, začne jej rozkládat a brouk uhyne.

Vědci z Jihočeské univerzity také přišli na způsob, jak houbu vyrobit v potravinářském nezávadném prášku. Ten pak stačí rozprášit do lesů těsně před tím, než brouk z napadených stromů vyletí k dalším kmenům. To je dvakrát ročně při takzvaném rojení.

"Jde velmi dobře odhadnout, kdy brouk vylétne, kde i kam poletí. Stačí tak prášek jako studený kouř rozprášit například na okraji lesů. Vytvoří se kontaminační zóna a prášek se díky své dobré vlastnosti přichytí na kůrovce. Úmrtnost brouků je obrovská – sedmdesát až osmdesát procent," popsal šéf vědeckého týmu profesor Zdeněk Landa z Jihočeské univerzity.

Spolu s dalšími vědci a studenty mikroskopickou houbu zkoumá v laboratořích už delší dobu. Od roku 2008 ji zkusili i v praxi v šumavském národním parku.

Nejprve ji rozprašovali v roztoku s vodou z práškovacích letadel a helikoptér i po zemi z rozprašovačů. Účinnost však byla sotva poloviční.

"Především se nedařilo dostat roztok pod kůru a kůrovce nakazit. Problém byl i vodu někam vozit. Tady stačí vzít kilogramový prášek," doplnil Landa. Pak odborníci vymysleli práškovou podobu, která slaví úspěchy i v obřích ohniscích kůrovce, kde ji už testovali

SOUČASNÉ POSTUPY V BOJI PROTI KŮROVCI

Kácení: stromy napadené kůrovcem se vytěží

Feromonové lapače: zařízení, ve kterém je feromonová návnada lákající brouky. Ti vlétnou do plastové urny a z ní už se nedostanou.

Lapáky: otrávené kmeny stromů sloužících jako návnady pro brouky. Ti se zavrtají pod kůru a dřevorubci je pak z lesa odvezou.

Trojnožky: otrávené tři kusy dřeva vždy postavené na výšku k sobě do trojúhelníku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info