Souhrn událostí uplynulého dne – 20. 10. 2010

Odborům se nelíbí postoj MZe ke společné zemědělské politice

Zemědělským odborům se nelíbí postoj České republiky k budoucnosti společné zemědělské politiky Evropské unie, jak ho dnes na jednání tripartity předložil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle odborářů je návrh příliš ústupný. Zástupce zemědělských podnikatelů naopak návrh označil za dobrý a odpovídající reálné situaci. "Pozice České republiky k nové zemědělské politice EU po roce 2013 je snůška frází napsaná snad jakýmsi úředníkem v Bruselu," uvedl předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

Chléb podraží, ale ne o tolik, jak tvrdí pekaři

Neodvratné zdražení pekárenských výrobků nedopadne na spotřebitele takovou silou, jak tvrdí pekaři. I kdyby při vyjednávání s obchodníky prosadili výrazně vyšší ceny chleba a rohlíků, prodejci je nepoženou tak vysoko jako v letech 2007 až 2008. Tehdy bylo pečivo rekordně drahé, rohlík stál až 2,50 koruny. Do jisté míry to bylo způsobeno i tím, že obchodníci využili celosvětového zdražení obilí a mouky a účtovali si rekordní marže. V prosinci 2007 činila marže u chleba podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů 40,95 procenta ceny a v případě bílého pečiva to bylo 61,66 procenta.

Státní lesy platí právníkům miliony. Nikdo ale nesmí vědět za co

Tajnosti Lesů ČR jdou přímo proti nařízení ministra zemědělství Fuksy, který firmu pojmenoval "černou ovcí státní správy". Jsou prý nepostradatelní. Dostávají miliony. Ale nikdo nesmí vědět, kdo jsou a co vlastně dělají. Státní lesy, podnik s miliardovým majetkem, důsledně tají, proč a za kolik si najímají elitní právníky. A nepomáhá ani příkaz ministra zemědělství Ivana Fuksy, že Lesy, před jejichž problémovým hospodařením varují i tajné služby, se musí stát průhlednou firmou. HN získaly dokumenty, podle nichž uznávaná advokátní kancelář Toman, Devátý a partneři loni účtovala Lesům měsíčně zhruba od šesti do deseti milionů.

Průzkum: Více než polovina Čechů chce kupovat mléko z automatů

Více než polovina Čechů má zájem nakupovat čerstvé mléko z automatů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Dema. Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu a nyní jich funguje už více než 150. V některých regionech Česka ale mlékomaty kvůli výraznému poklesu poptávky bojují o další existenci. "Pokud by byl automat na mléko umístěn v obci, místě bydliště nebo tam, kam chodí občané nakupovat, každý druhý říká, že by ho využíval," sdělila dnes ČTK společnost Dema. Rozhodně by automat využívalo 23 procent dotázaných a spíše ano 30 procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info