Pozice ČR k nové zemědělské politice EU je podle odborů „snůška frází“

Zemědělské odbory kritizují postoj České republiky k budoucí podobě unijní Společné zemědělské politiky (SZP). Odboráře s ním seznámil ministr zemědělství Ivan Fuksa na včerejším (19. října) jednání tripartity. Ministerstvo zemědělství, které na dokumentu stále pracuje, reakce odborů odmítá. „Kritika se nezakládá na znalosti jednání,“ píše se v jeho stanovisku.

„Pozice České republiky k nové zemědělské politice EU po roce 2013 je snůška frázi napsané snad jakýmsi úředníkem v Bruselu,“ prohlásil Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.

Jeho slova směřovala na dokument, na němž v současné době pracuje Ministerstvo zemědělství pod vedením ministra Ivana Fuksy. Ten se včera odpoledne sešel se zástupci odborů a zaměstnanců v zemědělství, které reprezentoval Zemědělský svaz.

Pozice České republiky k budoucí podobě SZP je podle ministerstva „dokument, na jehož znění panuje shoda s nevládními organizacemi a akademickou sférou“. Jedná se ale stále o „pracovní materiál“, jehož plné zveřejnění by mohlo oslabit vyjednávací pozici České republiky. V polovině listopadu má totiž s oficiálním dokumentem o podobě SZP po roce 2013 vystoupit Evropská komise.

A co se vlastně odborářům na pozici ČR nelíbí? „Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů České republiky předpokládal, že zpráva o stavu českého zemědělství a pozice České republiky k nové zemědělské politice EU bude prvním dokumentem, kde Česká republika jasně stanoví, jak velké dotace chce mít zemědělství, jak se bude vyvíjet tržní prostředí na území České republiky a jak bude postupovat v rámci životního prostředí,“ vyjádřil své zklamání Dufek. „Jsme pro politiku rozvoje venkova, a ne likvidaci,“ dodal.

Ministerstvo zemědělství ale s Dufkem nesouhlasí. Dokument prý zahrnuje veškerá témata, která byla obsažena v doporučení Zemědělského svazu. Ze strategických a logických důvodů chybí jen zmínka o vztahu k národním dotacím. „Ostré reakce se tedy míjejí účinkem, když komentují materiál, který se dále upravuje a aktualizuje, a navíc údajně opomíjené oblasti v sobě obsahuje a zabývá se jimi,“ hájí se ministerstvo.

Na jeho stranu ministerstva se postavil i Zemědělský svaz. „Materiál odpovídá situaci, která je v této době, kdy neznáme ještě rozpočet na společnou zemědělskou politiku, možná,“ citovaly Lidové noviny předsedu svazu Miroslava Jirovského. „Základní naše požadavky se tam promítají.“

Nové členské země za narovnání dotací

Podnikatelé v zemědělství, ale i odbory, např. nesouhlasí s odstupňováním plateb na základě velikosti zemědělských podniků, které by zvýhodnilo spíše malé farmy na úkor těch větších. V České republice převažují právě velké podniky, které vznikly z bývalých JZD a státních statků.

Další shoda také panuje ohledně zavedení dalšího přechodného období, o které usilují některé starší členské země EU, např. Německo a Francie, a členské státy, jež do EU vstoupily po roce 2004, se mu brání (EurActiv 22.9.2010). Zástupci zemědělských organizací z nových členských zemí Evropské unie budou proto na začátku prosince v Brně pracovat na společné strategii při jednání o podobě SZP po roce 2013.

„Je zajištěna účast našeho ministra zemědělství,“ prozradil novinářům Jan Veleba, prezident Agrární komory. Důvodem jsou právě obavy z toho, že Evropská komise zmíněné státy poslechne a ponechá rozdílné dotace i v dalším rozpočtovém období. Podle původního plánu by se zemědělské dotace měly vyrovnat v roce 2014.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info