Tavené sýry a pohled na zdravou výživu

Tavené sýry, dnes už tradiční potravina, jsou v Česku přes jejich vysokou spotřebu a oblíbenost často předmětem zatracujících názorů odborníků všeho druhu.

Jakost tavených sýrů v dnešních obchodech je velmi dobrá. Dnešní tavírny jsou moderně vybavené, mají nesrovnatelně lepší hygienu, než tomu bývalo dříve. Surovina pro výrobu – sýry, není ze sýrů kvůli kvalitě vyřazených , ale z jakostních sýrů od českých nebo světových výrobců. Sýry se balí do zatavené fólie a mechanizace vylučuje styk s lidskou rukou.

Tavené sýry obsahují kvalitní mléčné bílkoviny, mléčný tuk (někdy také přídavek rostlinného tuku pro lepší skladbu nasycených a nenasycených mastných kyselin) a mívají také jako přídavek vitaminy.

Tavicí sole

Vyrábět tavené sýry, aby se při zahřívání neoddělil mléčný tuk, umožňuje přidání tzv. tavicích solí, tj. solí kyseliny fosforečné nebo citronové, v množství do 2 %.

Přítomnost fosforečných solí bývá předmětem diskuze ze strany nutričních pracovníků, protože fosfor je konkurentem vápníku jako nezbytného biogenního prvku v organismu. Na toto téma existuje řada odborných prací a zdá se být prokázané, že fosfor blokuje část přítomného vápníku, i tak však jsou tavené sýry zdrojem vápníku (jehož karencí populace trpí), avšak nikoli tak bohatým jako sýry přírodní.

Tavené sýry jsou zdravou potravinou a dobře doplňují jídelníček.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info