Ročník bude dobrý, tvrdí vinaři i přes nižší úrodu

Ani o polovinu nižší úroda, ani počasí, které zejména v době květu vínu nepřálo, se podle vinařů nepodepíše na kvalitě letošního vína. „Kvalita se nakonec dostala poměrně do dostatečné úrovně, cukernatosti sklízených hroznů, jsou na dobré úrovni,“ řekl deníku E15 tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Problém je podle něj množství, kdy vinaří vědí, že z vinic bude sklizeno asi jen 50 procent desetiletého průměru, tedy asi tři tuny na hektar. Podle odhadu vinařů i Českého statistického úřadu stouply ceny letošních hroznů o 80 až sto procent.

Zatímco loni tak platili vinaři za kilogram hroznů podle ČSÚ v průměru 11 korun, letos je to podle odhadů vinařů i statistiků asi 18 až20 korun. Důvodem je nejen výrazně nižší úroda, ale i zvýšení cen elektřiny.

Také podle ředitele Vinných sklepů Valtice Marka Šťastného se jeví kvalita vín vyrobených z letošní sklizně velmi nadějně. „Vína mají nádhernou aromatiku a jsou extraktivní a slibujeme si, že budou nádherná bílá vína,“ řekl deníku E15 Šťastný. Červená vína podle něj budou potřebovat o něco více času na zrání. Mají totiž letos více kyselin, ale rovněž s příjemnou aromatikou.

Část úrody letos zdevastovala plíseň révová, část pak mrazy a nepříznivé počasí v době květu. Týká se to zejména vinařů, kteří letos zanedbali ochranu svých vinic. „Je třeba konstatovat – kdo uhlídal zdravotní stav hroznů, má sice menší úrodu, ale na kvalitě se to neprojevilo,“ poznamenal Šťastný.

Které odrůdy by se mohly povést je podle tajemníka vinařského svazu těžké říct. „Obecně však na tom letos byly lépe odrůdy jako například Hibernal, které jsou poměrně hodně odolné vůči chorobám,“ míní.

Šéf valtických vinných sklepů míní, že z tohoto roku budou výborná bílá a růžová vína. „Zajímavé budou letos aromatické odrůdy, které se v běžných letech nižší obsah kyselin a zajímavá by mohla být i ledová vína, pokud přijde mráz,“ dodal.

Svatomartinského vína letos přibude

Obliba vín se značkou Svatomartinské i jejich produkce každoročně stoupá. I přes nižší sklizeň chystají letos tuzemští vinaři vyrobit až 1,6 milionu lahví, loni jich bylo 1,1 milionu. Tradice tohoto svěžího a mladého vína byla obnovena v roce 2005, vinaři tehdy vyrobili prvních 125 tisíc lahví. Svatomartinské víno se v tuzemsku otevírá 11. listopadu. Je obdobou francouzského beaujolais.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info