Souhrn událostí uplynulých dní – 22.10. – 24.10.2010

ČSÚ: V obchodech zdražilo pečivo a mouka, klesly ceny papriky

V tuzemských obchodech během uplynulých dvou týdnů výrazně podražilo bílé pečivo, a to o více než sedm procent. Více lidé platili také za hladkou mouku a minerálku. Naopak levněji mohli nakoupit papriky, jablka nebo brambory. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Bílé pšeničné pečivo obchodníci k 19. říjnu prodávali v průměru za 34,10 koruny za kilogram, zatímco před 14 dny to bylo o 2,32 koruny méně.

Ročník bude dobrý, tvrdí vinaři i přes nižší úrodu

Ani o polovinu nižší úroda, ani počasí, které zejména v době květu vínu nepřálo, se podle vinařů nepodepíše na kvalitě letošního vína. „Kvalita se nakonec dostala poměrně do dostatečné úrovně, cukernatosti sklízených hroznů, jsou na dobré úrovni,“ řekl deníku E15 tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Problém je podle něj množství, kdy vinaří vědí, že z vinic bude sklizeno asi jen 50 procent desetiletého průměru, tedy asi tři tuny na hektar. Podle odhadu vinařů i Českého statistického úřadu stouply ceny letošních hroznů o 80 až sto procent.

Zemědělci opět vyhrožují protesty v ulicích. Chtějí od státu 3 miliardy

Tuzemští zemědělci by opět mohli vyjít do ulic, pokud jim stát na dorovnání přímých plateb z Evropské unie v příštím roce nevyplatí alespoň tři miliardy korun. ČTK to ve čtvrtek řekl prezident Agrární komory (AK) Jan Veleba. V rozpočtu kapitoly zemědělství není na dorovnání přímých plateb zatím ani koruna. Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun.

Tavené sýry a pohled na zdravou výživu

Tavené sýry, dnes už tradiční potravina, jsou v Česku přes jejich vysokou spotřebu a oblíbenost často předmětem zatracujících názorů odborníků všeho druhu. Jakost tavených sýrů v dnešních obchodech je velmi dobrá. Dnešní tavírny jsou moderně vybavené, mají nesrovnatelně lepší hygienu, než tomu bývalo dříve. Surovina pro výrobu - sýry, není ze sýrů kvůli kvalitě vyřazených , ale z jakostních sýrů od českých nebo světových výrobců. Sýry se balí do zatavené fólie a mechanizace vylučuje styk s lidskou rukou.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info