Ministr Drobil uvítal obnovení činnosti Smíšené komise pro životní prostředí mezi Polskem a Českou republikou

Ministr životního prostředí ČR Pavel Drobil se v pátek ve Varšavě zúčastnil 5. zasedání česko-polské Smíšené komise pro otázky spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí. V rámci jednání této skupiny se uskutečnilo i bilaterární setkání s polským ministrem životního prostředí panem Andrzejem Kraszewskim.

Důležitým tématem jednání byla kvalita ovzduší v hraniční oblasti česko-polského regionu. Obě strany se dohodly, že posílí koordinaci v rámci pracovní skupiny pro ochranu ovzduší a že budou pravidelně poskytovat a vyměňovat si imisní a emisní data, která využijí ke zpracování objektivních rozptylových studií. Za českou stranu bude monitoring provádět Český hydrometeorologický ústav a zúčastní se i Česká inspekce životního prostředí, za polskou stranu bude do projektu zapojena obdobná instituce. Ministři také pozitivně zhodnotili spolupráci národních parků a dohodli se na intenzivnější spolupráci mezi oběma inspekcemi životního prostředí.

Ministr životního prostředí ČR Pavel Drobil se zajímal o aktuální stav přestavby hnědouhelné elektrárny Túrow a požádal polskou stranu o informace o možných vlivech na životní prostředí, zmínil také možné dopady hnědouhelného dolu Túrow na kvalitu podzemních vod, zejména na její další využití jako pitného zdroje.

Dalším tématem byla příprava obou zemí na 16. zasedání konference smluvních stran Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu a na 6. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu, které proběhne ve dnech 29. listopadu až 10. prosince 2010 v mexickém Cancúnu, a předpoklady pro snížení emisí skleníkových plynů o více než 20 %. Obě delegace si sdělily své pozice k implementaci klimaticko-energetického balíčku a potvrdily spolupráci obou zemí v této oblasti.

Polský ministr seznámil českou delegaci s připravovanými prioritami polského předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2011. ČR předávala polské straně praktické informace a zkušenosti s plánováním a průběhem předsednictví v Radě EU v průběhu letošního roku prostřednictvím několika společných seminářů. Ministr Drobil potvrdil další pokračování této spolupráce a podpory polskému předsednictví s polským Ministerstvem životního prostředí.

Příští setkání česko-polské Smíšené komise pro otázky spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí se uskuteční ve druhé polovině roku 2011 v České republice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info