Ořechů je málo, vánoční pečení se prodraží

Obchodníci předpokládají, že ořechy před Vánoci výrazně podraží. Poptávka je velká, nabídka pěstitelů kvůli neúrodě naopak nízká.

Hospodyňky budou muset před vánočními svátky sáhnout hlouběji do peněženek. Jádra vlašských ořechů, která se přidávají do rohlíčků, tlapek, bábovek, závinů i vánoček, se prodávají letos za výrazně vyšší cenu než loni.

„Ořechy nabízené na pultech před Vánocemi podraží,“ potvrdil Ludvík Bittner, vedoucí výkupny ovoce Licea v Prostějově.

Ta nyní vykupuje půlky a čtvrtky sušených jader ořechů za sto korun za kilogram. „Loni jsem s výkupem začínal na osmdesáti korunách za kilo, později cena klesla na pětašedesát korun,“ srovnal Bittner.

Čtyřiašedesátiletá Anna z Prostějova vrtí nad výkupní cenou ořechů hlavou. „Jsem ráda, že se mi minulý týden podařilo v parku nasbírat tašku plnou ořechů. Asi mi to na všechno pečení nevystačí, ale nějaké peníze za nákup jader ušetřím,“ prohlásila.

Ořechů se urodilo málo

Výkupce nechce předjímat, zda ceny vlašských ořechů ještě vzrostou, nebo naopak zlevní. „V tuto chvíli je to zkrátka tak, že poptávka po tomto produktu je ze strany obchodníků vysoká a nabídka pěstitelů kvůli neúrodě nízká,“ říká provozovatel výkupny Licea u místního nádraží.

Bittner míní, že nynější vysoké výkupní ceny nejspíš zdraží i komerčně nabízené vánoční cukroví. Ne ale všude. Například Lenka Rotreklová, vedoucí výroby krumsínského cukrářství Kocourek, ubezpečuje: „Ceny našeho cukroví zůstanou stejné jako loni.“ Upozorňuje však, že pokud by ořešáky neplodily ani příští rok, museli by zákazníci za rohlíčky a vosí úly zaplatit více než dosud.

I cukrářství Kocourek vykupuje od pěstitelů sušená ořechová jádra. „Za obdobnou cenu jako výkupna Licea,“ srovnala Lenka Rotreklová s tím, že do cukroví dávají jen ty nejjakostnější a nejlépe usušená jádra.

Ořešák královský, který dává vlašské ořechy, je strom pocházející z jihovýchodní Evropy. V České republice se mu nejlépe daří v oblastech jižní Moravy. Jeho zelené výhony totiž poškozuje chladné jaro a strom strádá i během studeného léta. Ořešák je navíc dřevina náročná na vodu. Zralé vlašské ořechy nejsou jen součástí cukrovinek, ale vyrábí se z nich i rostlinný olej. Z nezralých plodů lze udělat dobrou pálenku. Dřevo ořešáku se používá například pro výrobu pažeb pušek, listy nacházejí upotřebení v léčitelství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info