Souhrn událostí uplynulých dní – 26.10.2010

Léčba není prevence

Stejně jako v loňském roce i letos se připravuje léčebná aplikace antiparazitárních léčivých přípravků volně žijící zvěři. Je však třeba si uvědomit, že jde o léčení reálně ohrožených zvířat v konkrétních promořených lokalitách, honitbách, že nejde o prevenci. Je dobře známo, že volně žijící zvěř, v tomto případě lovná, trpí všemožnými parazitózami, které jim ztěžují život. Jelikož v našem prostředí, tedy v přírodě, chybí velcí predátoři, je na myslivcích, aby tuto situaci „řešili“.

Díky našim sedlákům dohnaly pražské trhy Vídeň. Nemáme se za co stydět

Sezona farmářských trhů, která změnila přístup lidí k obsahu lednic i žaludků, finišuje. Češi objevili fenomén, který je ve světě běžnou záležitostí. Jak se liší naše trhy například od vídeňských? Ve Vídni mají trhy pochopitelně hlubší tradici. Takovou, jakou mohly mít i ty tuzemské, kdyby je nezničilo čtyřicet let komunismu. Takhle měly novodobou premiéru jednu letošní březnovou sobotu na dejvickém "Kulaťáku". Kdo tam byl, asi na ten den nezapomene. Úhledné stánky s navršenou čerstvou zeleninou, uzeninami, sýry; krásné čerstvé potraviny v obležení nevídaných davů lidí.

Firmy mohou dál bez obav používat značku Klasa

Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) v pondělí zamítl žádost tvůrců národní značky kvality Klasa, kteří chtěli značku prohlásit za neplatnou. Tvrdili, že k používání značky na obalech nikdy nedali souhlas. Uvedla to v pondělí TV Nova. Ministerstvo zemědělství, které značku kvality vybraným výrobcům umožňuje používat, tvrdí, že na ni má veškerá práva. Do její propagace investoval stát desítky miliónů korun. Kampaň měla především přesvědčit zákazníky, aby nakupovali potraviny české výroby.

Koncerny proti geneticky pozměněným bramborám

Velcí výrobci chipsů a hranolek se velkou většinou vyslovili proti používání nových, geneticky pozměněných brambor, které mají být určeny k výrobě potravin. Ukázala to anketa Greenpeace mezi velkými evropskými podniky, které zpracovávají brambory, jako například Burger King, McDonald's, Lorenz Snack-World a Nordsee. Na začátku března Evropská komise schválila pěstování geneticky pozměněných brambor Amflora, které se nyní zpracovávají průmyslově. Výrobce BASF oznámil, že hodlá letos požádat o schválení dalších dvou druhů geneticky pozměněných brambor.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info