Souhrn událostí uplynulého dne – 27. 10. 2010

Zemědělci se brání konkurenci výstavbou nových skladů

Situace na trhu se zemědělskými komoditami nutí podniky stavět nové sklady obilí. „Během jednoho až dvou let vyrostla spousta různých skladů u zemědělců. Díky tomu, že společnost Agrofert v podstatě skoupila všechny podniky ZZN. Někteří staví daleko větší kapacitu, než potřebují,“ řekl například Jaroslav Knopf, zástupce firmy Allium CZ, která patří k producentům zemědělského zboží. Situaci potvrdil i předseda Zemědělského svazu ČR na Kutnohorsku Antonín Šárovec. „Ceny obilí jsou bohužel nejnižší v době sklizně a tihle velcí nákupci toho využívají.

Vlastníci nevypořádaných podílů v JZD možná šanci nedostanou

Šance na nový v zákoně zakotvený způsob vypořádávání podílů v bývalých zemědělských družstvech se po dnešku snížily. Senátní výbory nepodpořily návrh senátorů v čele s Jiřím Liškou (ODS), podle něhož by o dosud nevypořádané podíly mohli jejich vlastníci znovu žádat ještě rok. Pokud by se jich nedomohli, svůj nárok na finanční vyrovnání by podle předlohy měli uplatňovat u ministerstva zemědělství. To by podíly následně vymáhalo ve splátkách během tří let. Tvůrci návrhu dnes nezískali podporu ani v senátním zemědělském, ani v ústavně-právním výboru.

Česko hájí jednoduchá pravidla a větší kompetence států v oblasti rozvoje venkova

Mořský rybolov a rybolovná práva byla hlavními tématy dalšího pravidelného setkání ministrů zemědělství a rybářství členských států EU 26. října v Lucemburku. Ministři měli tentokrát dále na programu návrhy na zapracování Lisabonské smlouvy do legislativy EU. Diskutována byla i otázka tržní situace v sektoru cukru. Českou delegaci vedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. V předvečer zasedání Rady se náměstek Chmiel zúčastnil setkání dvanácti nových členských států, jehož hlavním cílem byla diskuse o plánované reformě Společné zemědělské politiky.

Lesy ČR možná obohatí státní pokladnu o 2,1 miliardy Kč

Může to být poprvé, kdy česká vláda ve velkém sáhne na uspořené miliardy, které v uplynulých letech vydělal státní podnik Lesy České republiky (LČR). Státu totiž chybějí peníze a hledá všechny zdroje. Lesy jsou velmi lákavé sousto, aktuálně totiž mají volné peněžní prostředky ve výši 5,6 miliardy korun. Šéf LČR Svatopluk Sýkora v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že se státní podnik již připravuje na případnou výplatu peněz. Z dlouhodobých investic je proto převádí na rychle přístupná aktiva, hlavně na krátkodobé bankovní úložky. "Například termínované vklady, u nichž vypršela výpovědní lhůta, nevracíme zpět na dlouhé termíny, ale na měsíční až tříměsíční standardní úložky," uvedl Sýkora.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info