Vánočních stromků bude letos dost, ceny jako loni

Vánočních stromků by měl být letos v Česku dostatek, ceny by měly zůstat na loňské úrovni. Na dotaz ČTK to řekl předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karel Michalík, který neočekává, že by letošní prodej stromků výrazněji negativně ovlivnila nyní často zhoršená ekonomická situace domácností. Pěstitelé stromků podle Michalíka nezaznamenali výraznější pokles prodeje ani loni.

"Lidé si chtějí po celoročním šetření a omezování spotřeby užít alespoň Vánoce," míní Michalík. V cenách stromků budou podle něj letos stejně jako v uplynulých letech panovat regionální rozdíly, lidé na vesnici tak za ně nebudou muset zaplatit tolik jako obyvatelé velkých měst.

Cena dvoumetrové kavkazské jedle by se na stáncích měla podle Michalíka pohybovat od 500 do 1000 korun, smrku pichlavého mezi 400 a 500 korunami, smrku ztepilého od 300 do 400 korun. Borovice pak letos přijde kupujícího na 300 až 500 Kč.

Obliba jedliček, přestože jsou ze všech druhů stromků nejdražší, dlouhodobě roste. Podle Michalíka, co se týče množství prodaných kusů, již prakticky dohnaly dosud nejoblíbenější smrk pichlavý. Většina jedlí se do země dováží, zejména z Dánska a Německa.

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Většina stromků prodávaných na stáncích pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů oproti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena.

V posledních letech roste obliba stromků zasazených v nádobách, takzvaných kontejnerech. "Mnoho lidí takové stromky nakupuje s myšlenkou, že si je později vysadí například na zahradě," uvedl Michalík. Pouze malé procento následně vysazených stromků však na jaře zakoření a ujme se. Stromky v kontejnerech se podle Michalíka prodávají proto, aby vydržely dlouho v perfektním stavu a byly stabilní.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info