Pěstitelé ovoce naříkají, úroda byla mizerná

Je to mizérie, lamentují tuzemští pěstitelé nad letošní úrodou ovoce. Platí to i o většině producentů v regionu. Zatímco jindy potřebovali v sadech desítky česáčů, tentokrát se mnohde bez nich obešli. Nebylo prakticky co sklízet.

„Ta letošní bilance je hodně špatná. Sklízeli jsme jen moštová jablka a část těch kvalitnějších jsme si nechali pro potřeby naší jídelny,“ rekapituloval chudičkou úrodu Antonín Vencl, vedoucí sadovnického střediska Střední zahradnické a zemědělské školy na děčínské Libverdě. Právě budoucí zahradníci a ovocnáři se postarali o sklizeň ovoce. Brigádníky školní statek tentokrát vůbec nepotřeboval.

Méně ovoce letos sklízelo i Zemědělské družstvo Malšovice.

„V jiných letech se nám v průměru urodilo okolo sto tun hrušek a 350 tun jablek. Letošní sklizeň bude asi o pětinu nižší. Nicméně, pokud mám poznatky o úrodě z jiných míst, dopadli jsme relativně ještě dobře,“ poznamenal šéf malšovického družstva Ladislav Opat.

Vyšší výkupní ceny

Nižší úroda pro změnu přinutila odběratele zvýšit výkupní ceny. „Loni jsme prodávali jablka za čtyři až pět, letos za šest až deset korun. U hrušek se výkupní cena z loňských pěti korun zvýšila na letošních deset až dvanáct,“ pochvaloval si zlepšení výkupních cen šéf ZD Malšovice. Zároveň připomněl, že zatímco jablka družstvo prodává dalším zpracovatelům zejména na mošty, ekologicky pěstované hrušky jsou určené k přímé konzumaci. Jen s tím rozdílem, že družstvo za ně dostává například dvanáct korun a jejich konečná cena v prodejnách se zvýší několikanásobně. Výjimkou nejsou ani ceny blížící se ke sto korunám.

Nad špatnou úrodou hořekují i mnozí zahrádkáři.

„Ze deseti vzrostlých stromů jsme vždycky sklízeli několik metráků jablek zimních odrůd. Máme pro jejich uskladnění dobré podmínky a jablky jsme zásobovali skoro až do léta i celé příbuzenstvo. Teď budeme rádi, když nám sklizeň vystačí pro vlastní potřebu. Hrušek ze dvou stromů jsme sklidili doslova pár kilo,“ zklamala letošní úroda rodinu Karla Sýkory z Děčína.

Důvody ke spokojenosti nemají ani další pěstitelé. Mezi nimi i ti, kteří byli zvyklí část úrody proměnit na pálenku.

„Stávající sezona vypadá velice špatně, možná bude vůbec nejhorší za celou dobu našeho provozu,“ povzdechl si spolumajitel českokamenické palírny Benátky Jan Kotouč. Palírna si za uplynulých osm let vytvořila poměrně dobře fungující síť stálých zákazníků. Ti se rádi do České Kamenice vracejí i ze čtyřiceti a více kilometrů vzdálených míst.

„Ale jestliže třeba loni přivezli ke zpracování čtyři či pět metráků ovoce, letos je to u některých jenom padesát kilo jablek na mošt,“ dodal palírník.

Špatné počasí

Ovocnářům letos počasí příliš nepřálo. V době květu stromů přišly zimomřivé dny, které nesvědčily včelám a tím i dostatečnému opylení stromů. Na nich se proto objevilo málo plodů.

Chutě si musejí nechat zajít milovníci slivovice a nebo si tenhle nápoj kupovat. Sklizeň švestek totiž dopadla katastrofálně.

„Teď máme naloženo 330 kilogramů. Loni to touto dobou bylo už přes třicet tun švestek. Ten rozdíl je tedy markantní. Přitom se neurodily ani nejrůznější odrůdy slív a s hruškami je to také hodně slabé. Lidé si vozí ke zpracování především jablka. Ale moc jich opravdu není,“ poznamenala Radka Kotoučová, která před osmi roky přišla s nápadem vybudovat společně s manželem rodinnou palírnu Benátky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info