Export biopotravin z Brazílie za tři roky vzrostl trojnásobně

Brazilský export biopotravin se vyvíjí velmi příznivě. Za poslední tři roky se objem vyvezených biopotravin zvýšil trojnásobně.

Marketingový projekt OrganicsBrasil, který má za cíl pomáhat s vývozem brazilských produktů ekologického zemědělství, se vyvíjí velmi úspěšně. Výrobci a obchodníci, kteří se na projektu účastní, zvýšili mezi lety 2006 a 2009 objem vývozu z 15 na 44,3 milionů dolarů, tedy na více než 780 milionů Kč.

OrganicsBrasil vystavuje na mezinárodních veletrzích BioFach a propaguje širokou škálu v Brazílii pěstovaných bioproduktů a zpracovaných biopotravin od nápojů až po přírodní kosmetiku a textil.

Ovšem největší latinsko-americká ekonomika má také potenciál pro dovoz biopotravin. Vhodnou příležitostí ke vstupu na trh je veletrh BioFach América Latina/ExpoSustentat, který začíná v Sao Paulo již 3. listopadu 2010.

Potenciál rozvoje brazilského multikulturního trhu pro biopotraviny a přírodní produkty je velký. Dvě velké mezinárodní akce, Mistrovství světa ve fotbale 2014 a Olympijské hry v roce 2016, jsou plánovány s vysokým ohledem na udržitelnost a ochranu životního prostředí. Pro evropské výrobce biopotravin, orientované na vývoz, nabízí brazilský trh velkou příležitost.

Drobní farmáři zajišťují 70 procent spotřeby potravin

Struktura drobných rodinných farem je velmi vhodná pro ekologickou produkci. Vlády jednotlivých států a národní vláda prezidenta Lula da Silva si tento fakt uvědomuje. Vláda ekologické zemědělství podporuje jako nejvhodnější formu hospodaření. Přibližně 7 000 rodinných farem je začleněno do programu propagace ekologického zemědělství. Dvanáct milionů brazilských farmářů produkuje přibližně 70 procent spotřeby potravin v Brazílii a na domácí ekonomice se zemědělství podílí asi 10 procenty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info