Souhrn událostí uplynulého dne – 1. 11. 2010

100 dnů ministra zemědělství: úspory i koncepční kroky

Pět priorit si po jmenování ministrem zemědělství vytyčil Ivan Fuksa a v pondělí společně s premiérem Petrem Nečasem rekapitulovali jejich dosavadní naplňování a plány dalšího postupu. Těmito prioritami jsou spravedlivé podmínky pro podnikání v zemědělství, poctivá správa majetku státu, ochrana půdy před erozí, povodněmi a zastavováním, zvýšení konkurenceschopnosti českých zemědělců a dokončení majetkového vypořádání. Jasné zadání dostal ministr Fuksa i od premiéra Petra Nečase: „Neposilovat roli státu v podnikání. Naopak, zmenšit zasahování státu tam, kde zbytečně obtěžuje zemědělce či obyvatele venkova.

Stanovisko PK ČR k situaci související s účinnosti zákona o významné tržní síle

Osmiměsíční účinnost zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití (dále jen „ZVTS“), lze hodnotit ze dvou úhlů pohledu, a to z pohledu dodavatelů, tj. výrobců, a dále s ohledem na kroky podnikané ÚOHS. 1. Existence zákona má jednoznačně pozitivní vliv na chování řetězců, kdy lze konstatovat, že se toto chování viditelně zlepšilo. Došlo především k tomu, že je dodržována doba splatnosti 30 dnů, což zaregistrovali téměř všichni dodavatelé vstupující do obchodních vztahů s řetězci.

Vánočních kaprů bude dostatek a nezdraží

Zájem o sladkovodní ryby u nás stoupá i během roku, v jejich spotřebě však Češi stále výrazně zaostávají za evropským průměrem Praha - Ceny vánočních kaprů zůstanou letos nejspíše stejné jako loni. V důsledku nepříznivého počasí jsou ryby většinou menší než před rokem, ale produkci většiny oslovených rybářství to výrazněji neovlivnilo. Vánoce jsou pro tuzemské rybáře vrcholem sezony. Zájem o sladkovodní ryby mezi Čechy však v poslední době stoupá i během roku. Naprostá většina firem ceny ryb meziročně nezměnila a pokud si nezvýší marže obchodníci na předvánočním trhu, neměli by vánoční kapři stát více než loni.

Růst produkce vyrovnává útlum

Tento text je reakcí na článek v Zemědělci nazvaný Produkce mléka se ve světě zotavuje. Podrobně se zabývá situací v komoditě mléko v Evropské unii, a to jak cenou za měsíc červenec, tak vývojem nákupu mléka za prvních sedm měsíců letošního roku. Právě vývoj nákupu mléka dává věrný obraz vývoje zemědělství ve starých a nových členských zemích. Nákup mléka je za uvedené období za celou EU-27 mírně vyšší než v předchozím roce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info