Vrabců ubývá, mizí i další dříve hojné druhy

Přísloví „lepší vrabec v hrsti než–li holub na střeše“ vzalo za své. Zatímco s přemnoženými holuby si ve městech nevědí rady, vrabce domácího aby pohledal.

Za třicet let spadla populace vrabce domácího v České republice zhruba na třetinu. Z aktuální zprávy ornitologické společnosti vyplývá, jak se množství ptáků snižuje a ubývají hlavně dříve nejpočetnější druhy. Za tři desítky let zmizelo deset milionů ptáků.

„Vrabců ubývá. Pamatuji si, jak se jich na dvorek, když se dalo slepicím zrní, slétaly hejna a kradli ho. Teď přiletí jeden dva,“ vzpomínal starosta Příkaz Jan Vlk. „Ale není to jen vrabec, který z krajiny mizí. Třeba chocholouše bylo dříve tolik, a dnešní děti ho už pomalu neznají a neví, jak tento pták vypadá,“ dodal.

Ptáci jsou podle ornitologů indikátorem stavu přírodního prostředí, protože stojí na vrcholu potravní pyramidy a zároveň rychle reagují na změny prostředí. Pokud se podmínky pro některý ptačí druh zlepší, rychle se to projeví na jejich populaci. V tuzemsku je ale realita posledních let opačná: ptáků stále ubývá.

Zmizelo deset milionů ptáků

Podle ředitele České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeňka Vermouzka je především alarmující, že nejvíce ubývají dříve nejhojnější druhy – vrabci, pěnkavy nebo zvonci. Naopak mezi přibývajícími jsou většinou druhy málo početné. „Celkově tak z naší krajiny zmizelo za posledních třicet let přes deset milionů ptáků,“ uvedla v poslední zprávě ČSO.

Podle ornitologů stojí za úbytkem opeřenců především změny v zemědělském hospodaření. Po roce 1990 došlo k výraznému poklesu intenzity zemědělství a zároveň snižování rozlohy orné půdy během posledních více než dvaceti let. „Změny v krajině jsou zřejmé: pěstuje se více lukrativní řepka, než obilí. Potravní nabídka mizí,“ uvedl ornitolog Jiří Polčák. „Také například vlivem zateplování objektů ztrácejí možnosti, kde zahnízdit. To má také vliv,“ poznamenal.

Některé druhy ptáků jsou dnes vzácné

Poukázal na to, že počty vrabců či pěnkav sice klesají, ale některé druhy už vymizely úplně. „Například mandelík hajník, nádherný barevný pták. Vzácností už je sýček obecný. Tato dříve běžná sova patří dnes k nejvzácnějším. Stejně chocholouš obecný, ten konkrétně z Přerovska téměř vymizel,“ vypočítával další druhy Polčák.

Více o úbytku ptáků a grafy výskytu jednotlivých druhů na internetové stránce http://birdlife.cz/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info