Ekonom: České dřevařské závody vítězem tendrů Lesů ČR

Pražská firma České dřevařské závody získala třetinu z celkem 108 smluvních územních jednotek. Na druhém místě ji následovala lesnická společnost LST Trhanov.

Vítězem tendrů na komplexní lesnické práce, vyhlášených státním podnikem Lesy ČR, se překvapivě stala pražská firma České dřevařské závody. Vyplývá to z informací týdeníku Ekonom získaných z vícero neoficiálních zdrojů. Tato společnost, za níž stojí trio podnikatelů Tomáš Hrubec, Karel Charvát a Vladimír Kricner, podala nejvýhodnější cenovou nabídku ve zhruba třetině z celkem 108 smluvních územních jednotek, o které se soutěžilo. Konkrétně se mluví o 35 jednotkách, přičemž u jedné územní jednotky měla uspět i firma Lesy Pelhřimov, kterou České dřevařské závody ovládají.

Zda budou České dřevařské závody s Lesy ČR podepisovat smlouvy v naznačeném počtu, je velmi nejisté. Mnozí pozorovatelé upozorňují, že se vítězná firma doposud pěstebním a těžebním činnostem nevěnovala. Není také zcela zřejmé, jaké reference předložila. Nelze proto ani vyloučit, že v některých územních jednotkách z tendrů nakonec odstoupí (či bude vyřazena) a svou vítěznou pozici přenechá firmám, které se umístily za ní.

Na druhém místě v tendrech skončila západočeská lesnická firma LST Trhanov, k jejímuž vlastnictví se v polovině října přihlásil někdejší šéf průmyslové skupiny Chemapol Václav Junek a v níž se podle informací týdeníku Ekonom angažuje i vlivný český zbrojař Richard Háva. LST vyhrála dílčí tendry ve 28 územních jednotkách. Třetí v pořadí podle zmíněných zdrojů skončila firma Less & Forest (16 jednotek), kterou ovládá podnikatel Jan Mičánek. Holding Less byl až doposud největší subdodavatelskou firmou státního podniku. Čtvrtá skončila Jihozápadní dřevařská (8 jednotek). Výměry jednotlivých jednotek se ale výrazně liší. Nejmenší mají jen 700 hektarů, největší dvacet tisíc hektarů.

Tendry se týkají lesnické činnosti v roce 2011. Obálky s nabídkami se otevíraly minulou středu. Pokud by se nic nezměnilo, zmíněné čtyři firmy práce v lesích v příštím roce ovládnou z plných čtyř pětin. Nejde jenom o pěstební a těžební činnost v jednotlivých regionech republiky, ale i o prodej dřeva, který je nedílnou součástí této státní zakázky.

Doposud pro Lesy ČR pracovalo zhruba šest desítek firem. O zakázky se jich nyní ucházelo 67, přičemž pouze devatenáct v některém ze 108 dílčích tendrů uspělo. Nic ale zdaleka není definitivní. Teď má zadavatel prověřovat úplnost jednotlivých nabídek, přijde na řadu proces dotazování a některé nabídky mohou být vyloučeny i kvůli dumpingu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info