V programu Zelená úsporám přibylo minulý týden téměř 6000 žádostí

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) minulý týden přijalo 5768 žádostí o dotace v rámci programu Zelená úsporám. To je víc než za celý loňský rok, kdy MŽP od dubnového zahájení programu zpracovalo 3118 žádostí. Celkem eviduje ministerstvo přes 55.700 žadatelů. ČTK to dnes sdělila mluvčí MŽP Jarmila Krebsová.

Ministerstvo přerušilo příjímání žádostí ke konci října, poté co se jejich počet v posledních měsících výrazně zvýšil. Úřady nyní potřebují překontrolovat a upřesnit sumu prostředků, které mají k dispozici. Informace o vyhodnocení došlých žádostí mají být známy do února 2011.

V polovině října MŽP v programu Zelená úsporám evidovalo 50.000 žádostí. "Další tisíce žádostí jsou v administrativním procesu," uvedla Krebsová. Přesná čísla by ministerstvo mělo mít v příštích dnech.

U zhruba poloviny žádostí o dotace pro panelové domy posouzených v uplynulých týdnech zaznamenalo MŽP různá pochybení. Žádosti obsahovaly chyby nejen technického rázu ale i ve věcné správnosti, a nelze je tedy připravit k projednání a odsouhlasení, uvedlo ministerstvo.

Obdobné zkušenosti má Státní fond životního prostředí (SFŽP) u administrace žádostí k rodinným domům a zejména u solárních systémů. Dále pak jsou velmi časté žádosti o změny u typů podporovaných technologií a výrobků. Podle ministerstva je z toho zřejmé, že investiční akce nebyla připravena dostatečně pečlivě.

Program Zelená úsporám bude znovu pokračovat od února 2011. MŽP předpokládá další prodej emisních kreditů, jejichž výnos bude do programu vložen a v roce 2013 počítá také s využitím části povolenek prodaných v aukcích.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních jednotek, které byly dosud prodány ve smluvní ceně téměř 19 miliard korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info