Vláda rozhodla o snížení národních agrárních dotací na polovinu

Vláda ve středu schválila snížení národních agrárních dotací z letošních 1,1 miliardy korun na 527 milionů v příštím roce. Po jednání kabinetu to uvedl mluvčí vlády Martin Kupka. Národní dotační programy představují malou část celkových agrárních podpor, jejichž objem díky Evropské unii rok od roku roste.

Z celkové částky je 410 milionů korun určeno na dotace neinvestičního charakteru a 117 milionů korun má zemědělce podpořit při nákupech dlouhodobého hmotného majetku. Kvůli úsporám byla zcela škrtnuta podpora mimoprodukčních funkcí rybníků, naopak jen minimálně se sníží příspěvek na zachování genetických zdrojů.

Čeští zemědělci nemohou v příštím roce počítat ani s plným dorovnáním přímých plateb, které jsou nejvýznamnější zemědělskou dotací. Agrární komora již dříve pohrozila protesty, pokud stát v příštím roce touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun z maximálně možných zhruba 4,8 miliardy Kč.

České zemědělství je od vstupu země do EU díky dotacím v zisku, v posledních letech před vstupem končilo ve ztrátě. Přestože celkový objem dotací do zemědělství a příbuzných oborů byl loni rekordní a přesáhl 44 miliard Kč, kvůli ekonomické krizi a pádu cen komodit zemědělcům klesl zisk na 3,17 miliardy korun. Byl tak nejhorší od vstupu země do EU.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info