Návrh toleranční meze GMO v krmivech

Technické řešení problému zacházení se stopami geneticky modifikovaných organismů (GMO) v krmivech se zase o něco přiblížilo. Komise EU se zpožděním předložila návrh, který ještě musejí schválit členské státy EU.

Stopy ještě nepovolených GMO by měly podle návrhu EK být tolerovány až do koncentrace 0,1 procenta. Tato limitní hodnota ale platí jenom pro krmiva, ne pro potraviny.

Od roku 2007 pracuje Generální ředitelství pro spotřebitele na návrhu týkajícím se stop GM odrůd v krmivech, které se začaly používat ve Spojených státech, Argentině a Brazílii a které uvízly v Evropské unii ve schvalovacím procesu. Ozývaly se již jen kritické hlasy z obchodního oddělení EK, které vyzývaly k přijetí stejné toleranční meze i u potravin.

Evropské členské státy by se měly návrhem zabývat 15. listopadu na zasedání Výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat. Schválení však není u tohoto politicky citlivého tématu v žádném případě ještě jisté.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info